Παράταση αγωνίας

Παράταση αγωνίας

Με δηλώσεις για εποικοδομητικό κλίμα, ανάγκη για συμφωνία, αλλά χωρίς ουσιαστικές ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.

Η τριμερής ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ενώ, νωρίτερα, η καγκελάριος είχε μια δεκάλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Το κρίσιμο ραντεβού κράτησε περίπου δύο ώρες, ωστόσο, οι πληροφορίες για το τι συζητήθηκε έρχονται με το… σταγονόμετρο.

Η γενική εκτίμηση από την βελγική πρωτεύουσα είναι πως υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία, ωστόσο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την Πέμπτη με κορύφωση το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τσίπρας: Θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για τη γεφύρωση των διαφορών

«Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός αποχωρώντας τελευταίος μετά από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη και με χρέος βιώσιμο, σε μία προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, που αποχώρησε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Μαξίμου: Συμφωνία για επιστροφή στην ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών.

«Στόχος η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του πρωθυπουργού.

Αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη συνάντηση στις Βρυξέλλες σχολίασαν το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ αποχώρησε χαμογελαστή από το κτίριο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, πάντως, ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσει η Ελλάδα τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, χωρίς να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

 Σχόλια