Παράταση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία

Παράταση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία

Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία, με τους σοσιαλιστές και το κεντρώο κόμμα Ciudadanos να κατηγορούν τους Podemos ότι η στάση τους στις τριμερείς συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης.

Και ενώ οι Podemos υποστηρίζουν γενναίες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας, θέσεις που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τα άλλα δύο κόμματα, με ανακοίνωση του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας γνωστοποίησε την πρόθεση των Podemos να συμβουλευτούν τη βάση του κόμματος προκειμένου να αποφασιστεί αν θα απορρίψουν ή θα αποδεχθούν το κυβερνητικό πρόγραμμα που προτείνουν οι σοσιαλιστές και το Ciudadanos. Το δημοψήφισμα, μεταξύ των μελών του Podemos, αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στο διάστημα 14-16 Απριλίου.

Το ερώτημα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους του Podemos είναι αν θέλουν να στηρίξει το κόμμα μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και των κεντρώων ή μια «κυβέρνηση αλλαγής» στην οποία θα συμμετέχει η αριστερά και το PSOE. Ο Ιγκλέσιας άφησε να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που επιλέξουν την πρώτη επιλογή, την οποία ο ίδιος απορρίπτει, θα αναλάβει τις «ευθύνες» του, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για παραίτηση. Οι πιθανότητες πάντως για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι από την Πέμπτη το Ciudadanos έχει διακηρύξει ότι οι διαφορές του με το Podemos παραμένουν αγεφύρωτες.

 

 

Σχόλια