Παρέμβαση Δραγασάκη: Θέλουμε διάλογο με την Ευρώπη και όχι «τσαμπουκάδες»

Παρέμβαση Δραγασάκη: Θέλουμε διάλογο με την Ευρώπη και όχι «τσαμπουκάδες»

Προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προέκυψαν από την εικόνα που εξέπεμψε η νέα κυβέρνηση προς τους επενδυτές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, προχώρησε σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Δραγασάκης, αφού σημείωσε, με αφορμή τη σημερινή μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο, ότι σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει κλίμα αναταράξεων, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών είναι στη διάθεση των επενδυτών προκειμένου να τους δώσουν τη σωστή ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης, και όχι αυτή που ίσως ηθελημένα τους δίνουν «άλλοι».

Απαντώντας στο θέμα των εξαγγελιών περί ακύρωσης ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν επενδυτές και επενδυτές. Αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική», ενώ πρόσθεσε σχετικά με τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι «έχουμε υπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα, ας δούμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλησε, επίσης, να αποσαφηνίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει διάλογο με την Ευρώπη και όχι «τσαμπουκάδες», λέγοντας χαρακτηριστικά για τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα απέναντι στην Ευρώπη: «ούτε ρήξη αλλά ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή. Έχουμε σχέδιο. Η Ελλάδα από την Κυριακή έχει τη δική της άποψη, τις δικές της προτάσεις . Κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια. Γι’ αυτό μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες».

Ακόμα, μιλώντας για τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία τους και η άνοδος της μετοχικής τους αξίας, προσθέτοντας ότι «θα ασκήσουμε τα μετοχικά μας δικαιώματα αλλά δεν θα θίξουμε τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. Είμαστε ανοιχτοί για να ακούσουμε τις προτάσεις τους». Μιλώντας για το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών είπε ότι αυτό θα γίνει με δημόσια διαβούλευση υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν σεβαστοί οι ιδιώτες μέτοχοι όπου υπάρχουν. Ανακοίνωσε ακόμα ότι την Παρασκευή θα υπάρχει μια πρώτη συνάντηση με τους ιδιώτες μετόχους της Eurobank.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την στήριξη των φτωχών νοικοκυριών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι «όταν μιλάμε ότι δεν θα μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα ή τρόφιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτά τα αγαθά», προσθέτοντας ότι έχει ετοιμαστεί σχετικό ειδικό πρόγραμμα.

Μιλώντας για τη συνάντηση που θα έχει η ελληνική πλευρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Παρασκευή, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι θα του πούμε τις θέσεις μας για το πώς η Ευρώπη θα βγει από το αδιέξοδο και πώς θα γλιτώσουν από εμάς με τη λογική του να μην μας δίνουν συνεχώς δάνεια.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι επέμεινε ότι το μνημόνιο έχει λήξει, ενώ χαρακτήρισε πρόωρο το να συζητηθούν λεπτομέρειες για τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, για μια συμφωνία-«γέφυρα» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.
Σχόλια