Παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας: Δεν μπορείς να ξεζουμίζεις τους λαούς

Παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας: Δεν μπορείς να ξεζουμίζεις τους λαούς

Σημαντική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκανε, μέσω του CNN, ο αμερικανός πρόεδρος που υπερθεμάτισε ως προς την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικής ανάπτυξης για ένα λαό που έχει πληγεί από την χρόνια λιτότητα, διευκρινίζοντας πως η διαρκής πίεση χωρών που βρίσκονται σε ύφεση είναι ατελέσφορη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε σχόλιο του Fareed Zakaria – επικαλούμενου δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού πως η λιτότητα δε λειτούργησε – τόνισε ότι «Δεν μπορείς να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Πρέπει να υπάρχει στρατηγική ανάπτυξης γι’αυτούς, ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να μειώσουν τα ελλείμματα», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα «ηχηρό χαστούκι» στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως αναμφίβολα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και πως, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές, είναι αναγκαία η εφαρμογή μιας σειράς αλλαγών.

Ξεκαθάρισε πως το μέλλον της Ελλάδας θα πρέπει να είναι εντός Ευρωζώνης, κάτι που – όπως είπε – αναγνωρίζει τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες και που απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέληξε: «Όπως έχει δείξει η αμερικανική εμπειρία, ο καλύτερος τρόπος μείωσης του χρέους και εξυγίανσης των δημοσιονομικών είναι η δημιουργία ανάπτυξης. Κι όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση, πρέπει να έχεις πολιτική ανάπτυξης κι όχι να προσπαθείς να στριμώχνεις περισσότερο τον λαό, το οποίο αποτελεί χειρότερο πλήγμα».
Σχόλια