Παρέμβαση της Κομισιόν στην ελληνική δικαιοσύνη μετά τις διώξεις κατά μελών του ΤΑΙΠΕΔ

Παρέμβαση της Κομισιόν στην ελληνική δικαιοσύνη μετά τις διώξεις κατά μελών του ΤΑΙΠΕΔ

Ερωτηματικά προκαλούν τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς σχολιάζοντας το γεγονός ότι επτά μέλη του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, κλήθηκαν σε απολογία από τον εισαγγελέα Διαφθοράς, μεταξύ των οποίων τρεις αλλοδαποί. Τα τρία αυτά μέλη είχαν διοριστεί από το EuroWorking Group και κατάγονται από την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία.

Οι επτά καλούνται σε απολογία ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη, για την περίοδο 2013-2014, για το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που αφορά την «μη επωφελή αξιοποίηση» 28 ακινήτων.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να απολαμβάνουν κάποιων «εξασφαλίσεων».

«Για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Σχοινάς χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως υπάρχει πλήρης σεβασμός ως προς τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ακόμη, ερωτηθείς για το αίτημα του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι να απολαμβάνουν κάποιου είδους ασυλίας στο καινούριο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, δε θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία του ελληνικού προγράμματος, τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό διαβούλευση.

Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο ΑΜΠΕ, πως στους κόλπους των Βρυξελλών υπάρχουν ανησυχίες ότι εφόσον δε διευθετηθεί το ζήτημα, κανένα στέλεχος των ευρωπαϊκών οργάνων δε θα επιθυμεί να αποσταλεί στην Ελλάδα, και έτσι θα υπονομευθεί η επιτυχία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

«Γι’ αυτό, το Eurogroup ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης: Στον ανακριτή οι επτά εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔΣχόλια