Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για το προσφυγικό

Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για το προσφυγικό

Παρεμβάσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών για το προσφυγικό στην ολομέλεια του ΕΚ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εβδομάδα που πέρασε:

Κ. Χρυσόγονος
Τη διευκρίνιση των σχεδίων της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα αναποτελεσματικά μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί καθώς και στην αδυναμία πίεσης προς την Τουρκία ως προς την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Παράλληλα, στάθηκε στην προοπτική που αναπαράγεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης και περιλαμβάνει κλείσιμο των συνόρων ΠΓΔΜ-Ελλάδας με παράλληλη κατασκευή κέντρου μαζικής κράτησης προσφύγων στην Ελλάδα.

Δ.Παπαδημούλης
Ερώτηση προς την Επιτροπή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την εξαίρεση των έκτακτων δαπανών που αφορούν την αντιμετώπιση του προσφυγικού, από το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας και των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα.
Επικαλούμενος τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Β. Σόιμπλε να είναι έτοιμος να συζητήσει  το θέμα της αφαίρεσης των δαπανών για τους πρόσφυγες από το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την Επιτροπή περαιτέρω πληροφορίες καθώς και το χρονοδιάγραμμα μίας τέτοιας ενδεχόμενης απόφασης.
Σε άλλη ερώτηση προς την Κομισιόν ,ο κ. Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στην προβληματική πορεία εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές.
Επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Τίμμερμανς, ο κ.Παπαδημούλης υπενθύμισε πως η Τουρκία κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς στο θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας της με την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να δεχτεί κονδύλια ύψους 3 δις ευρώ, με σκοπό να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Μ. Σπυράκη
Μηχανισμό κυρώσεων για τα κράτη-μέλη που δεν εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους να φιλοξενήσουν το συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων που έχουν δεσμευθεί , ζήτησε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.
Παράλληλα, ζήτησε εντατική επιτήρηση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε., ώστε να ελεγχθεί το κύμα των μεταναστευτικών ροών και να προχωρήσει η επαναπροώθηση.
Στην παρέμβασή της, η Μαρία Σπυράκη επεσήμανε ιδιαίτερα ότι «η ανισορροπία στην συνεισφορά των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ένωσης».
«Δεν μπορεί οι μικροί και οι αδύναμοι να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος» τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ.

 

Ν. Ανδρουλάκης
«Η απραξία των Ευρωπαίων Ηγετών υπονομεύει το προσφυγικό» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ενημέρωση που έκανε η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μογκερίνι.
«Πρέπει να αναλάβουμε έναν πιο ενεργό ρόλο για τη συνεπή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για μία ενιαία και ειρηνική Συρία, μακριά από τα επικίνδυνα γεω-στρατηγικά σενάρια που επιβουλεύονται χώρες της περιοχής», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης: «Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποκλιμάκωση, χωρίς ομαλοποίηση στην Συρία. Είναι επίσης απαραίτητο, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, ιδιαίτερα αυτή της μετεγκατάστασης και όχι, μετά από κάθε Σύνοδο, γυρνώντας στις χώρες τους, να τις υπονομεύουν με την απραξία τους. (Δείτε το Δελτίο Τύπου και τo video της τοποθέτησης στο androulakisnikos.gr).Σχόλια