Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης

Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης

Ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας νέο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών, στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι τα σύνορα της Ελλάδος και κατ’ επέκταση της ΕΕ, ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία δεν επιδέχεται καμίας μεταβολής. «Στα εθνικά δίκαια και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν υποχωρήσεις, παραχωρήσεις ή διαπραγματεύσεις» συνέχισε στο ίδιο ύφος.

Αναφερόμενος σ’ όσους κάνουν λόγο για τουρκικές αξιώσεις εσωτερικής κατανάλωσης και αστεϊσμού, υπενθύμισε ότι «πολλά πράγματα ξεκινούν με τη μορφή της κωμωδίας, αλλά καταλήγουν στην τραγωδία» και κατέστησε σαφές ότι «τα εθνικά μας δίκαια και δίκαια της ίδιας της ΕΕ, δεν πρόκειται ποτέ να τα βάλουμε στη ζυγαριά του αστεϊσμού».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι, η Ελλάδα όχι μόνον επιδιώκει τη φιλία με την Τουρκία, αλλά αποτελεί και την «πόρτα και το παράθυρο» της ίδιας προς τη Δύση και την ΕΕ.Σχόλια