Παυλόπουλος: Η Ελλάδα καθορίζει τον τρόπο φύλαξης των συνόρων της

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα καθορίζει τον τρόπο φύλαξης των συνόρων της

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα επιλέξει τον τρόπο φύλαξης των συνόρων της έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε είναι θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε στο ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι η καταλληλότερη δύναμη για να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο, διότι γνωρίζει πολύ περισσότερο τι σημαίνει άνθρωπος, τι σημαίνει ανάγκη να προστατεύσουμε τον άνθρωπο, να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες, με βάση τις οποίες γεννήθηκε η Ευρώπη.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει σε συνεργασία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, λέγοντας ότι: «Γνωρίζετε ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Μένουμε σταθεροί σε αυτές, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα οικονομικά. Εμείς θα υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, θα συνεργαστούμε και θέλουμε τη συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως με τη Γερμανία, προσβλέπουμε στην αλλαγή του FRONTEX, ώστε να γίνει μία πραγματική δύναμη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να τα προστατεύσουμε».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι δε θα οδηγηθούμε πουθενά εάν ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, και επεσήμανε ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική επί του θέματος.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την εκτίμηση και τον σεβασμό του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου, και εξήρε τη δική του συμβολή για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας. Μάλιστα, προσδιόρισε για τις 18 Ιανουαρίου την επίσημη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Βερολίνο.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας ότι επλήγησαν από παρανοήσεις, και κατέληξε ότι πρέπει να επανέλθουν οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας.



Σχόλια