Παυλόπουλος σε Γερμανό ΥΠΕΣ για το προσφυγικό: Δεν είναι νοητές κοινές περιπολίες με την Τουρκία

Παυλόπουλος σε Γερμανό ΥΠΕΣ για το προσφυγικό: Δεν είναι νοητές κοινές περιπολίες με την Τουρκία

Με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέ, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συζήτησή τους να επικεντρώνεται στο προσφυγικό ζήτημα.

«Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η οικονομία αλλά το προσφυγικό, γιατί η επίλυσή του με όρους ευρωπαϊκής δημοκρατίας και ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι κυριολεκτικά υπαρξιακό για την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος σχετικά, ενώ εξήρε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στο θέμα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας το πολιτικό κόστος για εκείνη.

«Οι πραγματικοί ηγέτες διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι η κ. Μέρκελ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό ότι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, πάρα πολύ σύντομα «και χωρίς εκπτώσεις».

«Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα αλλά και το χρέος απέναντι στον λαό της -που έχει υποστεί πολλά- να ζητάει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του προβλήματος αυτού», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να υπάρχουν εταίροι -ευτυχώς λίγοι- που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα υπό όρους φοβικούς, που δε συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η μεγάλη πλειοψηφία των αρμόδιων υπουργών γνωρίζουν ότι ούτε τίθεται, ούτε μπορεί να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν και αυτό όχι μόνο για λόγους πολιτικούς αλλά και για λόγους θεσμικούς», σημείωσε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος δε στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο αυτή την υποχρέωσή της, και μάλιστα με όρους που αφορούν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πάντως ότι δεν είναι νοητές, όπως κάποιοι θέλησαν να πουν, κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Αντιθέτως, σημείωσε, έχουμε ανάγκη από την κοινή προσπάθεια όλων των κρατών της ΕΕ και κυρίως από τη Frontex, που πιστεύουμε ότι πρέπει να εξελιχθεί το ταχύτερο δυνατό, σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να εκπληρώσει και τις δικές της υποχρεώσεις με τρόπο που ταιριάζει στις αρχές και τις αξίες της ίδιας της Ευρώπης, και χαρακτήρισε αδιανόητο ορισμένες τουρκικές αρχές να συνεργάζονται με διακινητές, να εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο.

«Και αυτό δεν είναι ένας απλός ισχυρισμός. Υπάρχουν στοιχεία, και ορισμένα από αυτά έχουν δει το φως από σημαντικά Μέσα του Γερμανικού Τύπου», επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέ, υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση του αριθμού των προσφύγων, γιατί όπως είπε, αν παραμείνουν στο περυσινό επίπεδο, θα τεθεί σε κίνδυνο και η Σένγκεν και η Ευρώπη, και χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα «έχει μια πραγματολογική προσέγγιση στο θέμα», μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στο Λονδίνο σχετικά με τους Δωρητές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ήρθε με τον Γάλλο ομόλογό του για να προσφέρει βοήθεια στη χώρα μας, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα hotspots και την καταγραφή.

Ακόμη, συμφώνησε με τον Πρόεδρο στην ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και σημείωσε «ότι πρέπει κάπως να συμφιλιώσουμε εθνικά συμφέροντα και την ευρωπαϊκή εντολή, σχετικά με την Ακτοφυλακή».

«Όσο είναι δυνατόν, εμείς θα προσπαθήσουμε για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος», κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΕΣ.Σχόλια