Πέφτουν οι τόνοι στη «γαλάζια» παράταξη μετά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση

Πέφτουν οι τόνοι στη «γαλάζια» παράταξη μετά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση

Να ρίξουν τους υψηλούς τόνους της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕΦΕ και να αποφύγουν ένα μοιραίο ρήγμα επιχειρούν σήμερα στη ΝΔ.

Στις 5 το απόγευμα και έπειτα από σχετικό αίτημα του Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποιείται στη Βουλή συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να επέλθει η ηρεμία στο εσωκομματικό μέτωπο.

Μία ώρα μετά, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για τη χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Την ΚΟ συγκάλεσε χθες εκτάκτως ο κ. Μεϊμαράκης, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Πηγές από το επιτελείο του Απόστολου Τζιτζικώστα σημειώνουν ότι με όσα έγιναν χθες, ο κ. Μεϊμαράκης απώλεσε το δυνατό του επιχείρημα ότι αυτός είναι ο μόνος εγγυητής της ενότητας της παράταξης.

Κατά τη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Τζιτζικώστας θα ζητήσει να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της ΝΔ και να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία όπως και το 2009.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Τζιτζικώστας θα επισημάνει ότι ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε εντολή η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει από τη βάση και επί τη βάσει αυτή κατέθεσε και ο ίδιος την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Τζιτζικώστας θα επισημάνει ότι οι εκλογές της 22ας Νοεμβίου εκλογές θα γίνουν με τον τρόπο που ρητά ορίζει το καταστατικό, με απόλυτη διαφάνεια, με τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκλογή του 2009 και με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΦΕ και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων.

«Η εκλογή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί κατάκτηση των μελών της, μέγιστης νομιμοποίησης και δημοκρατικότητας των επιλογών της και πηγή δύναμης και ανανέωσης για την παράταξή μας. Οποιαδήποτε καταστρατήγηση του καταστατικού, προσχηματικές αντιδράσεις και τυχόν ακύρωση των εκλογικών διαδικασιών, θα συνιστούσε πραξικόπημα, παραβίαση κάθε αρχής δημοκρατικότητας και νομιμότητας και ευθεία προσβολή των μελών της παράταξής μας» θα επισημάνει, ακόμη, ο κ. Τζιτζικώστας

«Η δημοκρατική έκφραση της κοινωνικής βάσης της Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί κίνδυνο. Αντιθέτως, κάθε άλλη επιλογή, συρρικνώνει και μικραίνει τη Νέα Δημοκρατία και την κρατά καθηλωμένη στο χθες. Τώρα είναι η ώρα να ακούσουμε τη φωνή της» είναι η θέση του κ. Τζιτζικώστα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΚΕΦΕ δεν έχει αρμοδιότητα αλλαγής του καταστατικού, την κάλεσε, δε, «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ολοκληρώσει τις διαδικαστικές διαβουλεύσεις το συντομότερο, μένοντας αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Ακόμη, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων συνυποψηφίων πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ -όπως και έγινε- και δήλωσε: «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλον τον κόσμο, ως υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, για την εικόνα που έδωσε χθες η ΝΔ. Δεν είναι αυτά τα προβλήματα του κόσμου και δεν είναι αυτή η πραγματική ΝΔ που θέλουμε».

Με τη σειρά του, δε, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, «μετά τη χθεσινή μου παρέμβαση, επιβάλαμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Ήδη αναρτήθηκαν οι προδιαγραφές στο Ίντερνετ και προχωράμε στην ανοιχτή διαδικασία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε την επιστροφή του εκπροσώπου του, κ. Θοδωρή Αμπατζόγλου, στην ΚΕΦΕ, ενώ για τη συνάντηση με τους άλλους τρεις συνυποψηφίους του, τόνισε: «Κατ’ αρχήν να σας πω ότι εγώ συζητώ μαζί τους τηλεφωνικά τακτικά. Κατά δεύτερον, θεωρώ ότι πάντα βοηθάει η συζήτηση μεταξύ των συνυποψήφιων για όλα τα θέματα».

Σημειωτέον ότι, για το θέμα που προέκυψε χθες με την εισβολή Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ και την επίθεση κατά των κ.κ. Παπαμιμίκου και Τσιμάρα, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Κώστας Τσιμάρας, επανήλθε σήμερα, δηλώνοντας τα εξής: «Επειδή υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας για τη μηχανογραφική υποστήριξη της εκλογής νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, επαναλαμβάνω την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΦΕ, σύμφωνα με την οποία αύριο Πέμπτη 15/10 θα ανοιχτούν οι κλειστές προσφορές των όποιων εταιρειών θελήσουν να μετάσχουν στη διαφανή διαγωνιστική διαδικασία -σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει αναρτηθεί στο site του κόμματος- με την παρουσία των εκπροσώπων των υποψηφίων. Κάθε άλλο που λέγεται και γράφεται εξακολουθεί να βλάπτει την τιμή και την υπόληψή μου και ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης που ισοπεδώνει με τις πολιτικές της τα λαϊκά στρώματα».

Την ίδια ώρα, πολλοί μιλούν για την ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα στο κόμμα, με πληροφορίες να μιλούν για ομάδα βουλευτών, που εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ακριβώς αυτό το θέμα στην απογευματινή συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας.Σχόλια