Πέντε χρόνια φυλακή για τον «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ, Εβρέ Φαλτσιανί

Πέντε χρόνια φυλακή για τον «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ, Εβρέ Φαλτσιανί

Σε πέντε χρόνια φυλακή καταδικάστηκε από ελβετικό δικαστήριο ο Εβρέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που το 2008 διέρρευσε στις γαλλικές Αρχές τα στοιχεία για 106.000 πελάτες της HSBC, οι οποίοι πιστεύεται ότι φοροδιέφευγαν.

Το ελληνικό τμήμα της «λίστας Φαλτσιανί» είναι η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».

Αναλυτικότερα, το δικαστήριο της Μπελιντσόνα έκρινε πως ο πρώην τραπεζοϋπάλληλος παραβίασε την ελβετική νομοθεσία περί τραπεζικού απορρήτου, όμως τον έκρινε αθώο για άλλες κατηγορίες, όπως η διαρροή εμπορικών μυστικών. Ο κ. Φαλτσιανί δεν παρέστη στη δίκη του στην Μπελιντσόνα, και καταδικάστηκε ερήμην.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι είναι μάλλον απίθανο ο Φαλτσιανί να υπηρετήσει έστω και μία μέρα σε ελβετική φυλακή, καθώς, ως Γάλλος πολίτης, έχει βρει καταφύγιο στην πατρίδα.

Από την πλευρά της, η HSBC, με ανακοίνωσή της, χαιρέτισε την απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου.

Η δίκη Φαλτσιανί έφερε αντιμέτωπες τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη δράση του πρώην υπαλλήλου του βραχίονα της HSBC στην Γενεύη. Οι υποστηρικτές του βλέπουν τον Φαλτσιανί ως έναν άνθρωπο που αποκάλυψε τις κρυφές συναλλαγές και την προνομιακή μεταχείριση που απολάμβαναν πελάτες μίας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο. Στην αντίπερα όχθη, οι επικριτές του – όπως και οι εισαγγελικές Αρχές –, υποστηρίζουν ότι αποφάσισε να δώσει τα ευαίσθητα δεδομένα στις γαλλικές Αρχές, μόνο αφού δεν μπόρεσε να τα πουλήσει σε τρίτους στον Λίβανο.Σχόλια