Περικοπές συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. (!) προτείνουν οι δανειστές για την αποδέσμευση 10,9 δισ. ευρώ από τον EFSF

Περικοπές συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. (!) προτείνουν οι δανειστές για την αποδέσμευση 10,9 δισ. ευρώ από τον EFSF

Την αποδέσμευση 10,9 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης EFSF, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προβλέπει η πρόταση των δανειστών για συμφωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, με στόχο να βρεθεί μια συμφωνία για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, το Reuters δίνει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες από αυτά που ζητούν ως «αντάλλαγμα» οι δανειστές. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο η πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, περικοπές συντάξεων και ιδιωτικοποιήσεις.

Αναλυτικότερα οι δανειστές ζητούν:

– Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ
– Περικοπές συντάξεων στο 1% του ΑΕΠ
– Άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τώρα, και όχι από το φθινόπωρο
– Καμία μονομερή ενέργεια στα εργασιακά
– Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους για την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ
– Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, του Ελληνικού, των μεγάλων λιμανιών, του ΟΤΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες από χθες, οι πιστωτές προτείνουν επίσης στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 1% για φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5 το 2018.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πρόταση (αγγλικά).Σχόλια