Περικοπές σοκ: Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις

Περικοπές σοκ: Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις

Ανοικτά θέματα προς διαπραγμάτευση υπάρχουν ακόμα στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου (μετά τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016), σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. Δύο από αυτά είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες και στις νέες συντάξεις και η αύξηση των εισφορών, ζητήματα σημαντικά που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους.

Το ΚΥΣΚΟΙΠ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ενέκρινε τους άξονες των αλλαγών για τις οποίες διαπίστωσε ότι θα χρειαστεί να γίνει «ουσιαστικός διάλογος μέσα στην κοινωνία», καθώς θα… θιγούν κεκτημένα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, λόγω της ενοποίησης των Ταμείων και των περιουσιών τους και του επανϋπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, ο οποίος θα γίνει με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης που θα αποφασιστεί, τα έτη ασφάλισης και το συντάξιμο μισθό επηρεάζοντας όσους έχουν «βγει» λαμβάνοντας ποσά πάνω από το 70%, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων στο πρώην ΤΕΒΕ (έχουν μη ανταποδοτικό «μπόνους» 220 ευρώ ακόμη και στην κατώτατη σύνταξη).

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, τέλος, να επιμείνει στην πρόταση για την αύξηση των εισφορών (κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην κύρια και κατά 0,50% στην επικουρική για τις εργοδοτικές και κατά 0,50% στην επικουρική για τους εργαζόμενους) έτσι ώστε να αυξήσει τα έσοδα και να «μετριάσει» τις περικοπές στις συντάξεις.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής:

1 Οι αλλαγές θα διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.

2 Θα ισχύει σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από την εθνική σύνταξη (με χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία) και την αναλογική, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.

3 Θα εφαρμόζονται απλοί, ενιαίοι και διαφανείς κανόνες για όλους, αφού η ενοποίηση θα βάλει τέλος στα αποσπασματικά – πελατειακά χαρακτηριστικά.

4 Θα δημιουργηθεί ενιαίος «κουμπαράς» για τους διατηρούμενους κοινωνικούς και άλλους πόρους, καθώς και μέρους της περιουσίας του Δημοσίου με τελικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.

5 Θα προβλέπονται μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και τη δραστική αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, το σχέδιο Κατρούγκαλου θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις για τα «ανοικτά» θέματα που παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Αίτημα των δανειστών είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να μην καταβάλλεται σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά μόνο να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή μόνο αν έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 τους χρόνια.Σχόλια