Περικοπές στις συντάξεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Περικοπές στις συντάξεις για να κλείσει η αξιολόγηση

Σε μειώσεις στις υφιστάμενες συντάξεις φαίνεται πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τους Θεσμούς.

Αναλυτικότερα, το ασφαλιστικό απασχόλησε σημερινή τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει», που αφορούν στις επικουρικές και στη μείωση του ανώτατου πλαφόν στην κύρια σύνταξη και στις πολλαπλές συντάξεις, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ως ενδεχόμενα και μεταξύ άλλων, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μείωση του ανώτατου πλαφόν για την κύρια σύνταξη (από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα), αλλά και για τις δεύτερες ή πολλαπλές συντάξεις (από τα 3.680 ευρώ που είναι σήμερα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να χαμηλώσει στα 2.304 ευρώ και για το «άθροισμα» των συντάξεων στα 3.072 ευρώ.

Κατά τον ίδιο, εάν γίνουν αυτές οι αλλαγές οι Θεσμοί θα δεχθούν την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.

Ακόμη, η ίδια πηγή εκτίμησε πως οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό «κενό», ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ακόμη «μεγάλες αποστάσεις» με το ΔΝΤ.Σχόλια