12:12 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Περιμένοντας με αγωνία τη φωτογραφία της... μαύρης τρύπας

Περιμένοντας με αγωνία τη φωτογραφία της... μαύρης τρύπας

Όταν η μάζα ενός αστέρα μεγαλώνει σε υπερβολικό βαθμό, τότε η βαρύτητά του δεν επιτρέπει ούτε στα ταχύτερα σωματίδια – τα φωτόνια δηλαδή – να ξεφύγουν με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε μαύρη τρύπα.

Η ανθρωπότητα δεν γνωρίζει τι συμβαίνει όταν κάτι πλησιάζει τον ορίζοντα γεγονότων μίας μαύρης τρύπας και φαντάζει μάλλον απίστευτο πως μπορεί κάτι τέτοιο να φωτογραφηθεί. Ωστόσο την Τετάρτη θα έχουμε… ανακοινώσεις και ίσως μία πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας…

Στις 16:00 ώρα Ελλάδας στις 10 Απριλίου θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου από τους διευθυντές του ΕΗΤ Σέφερντ Ντόουλμαν και του NSF Φρανς Κόρντοβα. Ταυτόχρονες συνεντεύξεις Tύπου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο.

Στην παρουσίαση στην έδρα της ΕΕ -η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας- θα συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας και επιστήμονες, ενώ στη Χιλή θα συμμετέχουν οι διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).

Αν και επίσημα κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να ανακοινωθεί πολλοί θεωρούν ότι θα δοθεί για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η εικόνα μιας μαύρης τρύπας, που δεν αποκλείεται να είναι η κεντρική μαύρη τρύπα του δικού μας γαλαξία.

Μέχρι σήμερα η ύπαρξη των μαύρων οπών τεκμαίρεται έμμεσα από τις επιδράσεις που ασκούν στο περιβάλλον τους, αλλά ποτέ κανείς δεν έχει «δει» μια μαύρη τρύπα ή για την ακρίβεια τι βρίσκεται γύρω από το μαύρο «χάος» της τρύπας.

Το τηλεσκόπιο ΕΗΤ αποτελείται από ένα ευρύ δίκτυο διάσπαρτων τηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας -μέσω διασύνδεσης τους- ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με μέγεθος σχεδόν όσο η Γη. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται αρκετή δυνατότητα μεγέθυνσης, ώστε να απεικονισθεί η περιοχή γύρω από μια μαύρη τρύπα, ιδίως του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων», δηλαδή της «περιμέτρου» πέρα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να δραπετεύσει, ούτε το φως (γι’ αυτό, άλλωστε, μια μαύρη τρύπα λέγεται…μαύρη). Είναι συνεπώς προφανές ότι είναι αδύνατο να φωτογραφηθεί το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας, αφού δεν βγαίνουν φωτόνια από εκεί.

Μέχρι τώρα το τηλεσκόπιο ΕΗΤ έχει στρέψει την προσοχή του σε δύο μαύρες τρύπες, οι οποίες έχουν τους μεγαλύτερους «ορίζοντες γεγονότων», όπως φαίνονται από τη Γη: στην κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας (γνωστή και ως «Τοξότης Α*») και στην ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μ87.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας