Περίπου 875.000 αυθαίρετα δηλώθηκαν –  1,4 δισ. ευρώ στα ταμεία από την τακτοποίησή τους

Περίπου 875.000 αυθαίρετα δηλώθηκαν – 1,4 δισ. ευρώ στα ταμεία από την τακτοποίησή τους

Το δρόμο για την οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων ανοίγει η απόφαση συνταγματικότητας που εξέδωσε προ ημερών το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς με την απόφαση του ΣτΕ, χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών έχουν την ευκαιρία να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με την πολιτεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ως και τις και τις 18/5/2015 είχαν καταγραφεί περίπου 875.000 ιδιοκτησίες, από τις οποίες έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου μέχρι στιγμής περίπου 575.000, από 695.000 ιδιοκτήτες. Την ίδια στιγμή τα εισπραχθέντα πρόστιμα και παράβολα είναι περίπου 1,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περίπου 2,3 εκατ. συναλλαγές.

Όπως προκύπτει από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το 75% των δηλώσεων αφορά αυθαιρεσίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια, ενώ το 25% των δηλώσεων αφορά κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή εξολοκλήρου αυθαίρετα. Επίσης το 70% των δηλώσεων εντοπίζεται σε ακίνητα εντός σχεδίου, ενώ το 30% σε ακίνητα εκτός σχεδίου.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη χρήση των ακινήτων που δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το 22% των ακινήτων χρησιμοποιείται ως πρώτη και μοναδική κατοικία, το 60% ως άλλη κατοικία και το 18% για επαγγελματικές χρήσεις (μεταποίηση πρωτογενούς τομέα 1%, τουρισμός – βιομηχανία 4%, υπηρεσίες 13%).

«Ο νόμος 4178 μετά την κρίση του ως συνταγματικός, δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάστακτων προστίμων. Οι πολίτες πρέπει με την συμβολή ενός Μηχανικού της επιλογής τους, από τους δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμους, να καταγράψουν τις αυθαιρεσίες τους και να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα σχήματα αποπληρωμής των προστίμων τα οποία προσφέρουν σε περιπτώσεις προκαταβολών σημαντικά υψηλές εκπτώσεις. Επίσης όσοι πολίτες έχουν δηλώσεις στον αντισυνταγματικό νόμο 4014 είναι χρήσιμο να τις μεταφέρουν με μικρό κόστος, σχεδόν αυτόματα και χωρίς επιπλέον πρόστιμα στον νέο συνταγματικό νόμο 4178», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.


Σχόλια