Περισσότεροι από 2.000 Έλληνες διεκδικούν το «δικαίωμα στη λήθη» από το Google

Περισσότεροι από 2.000 Έλληνες διεκδικούν το «δικαίωμα στη λήθη» από το Google

Αίτημα προκειμένου να διαγραφούν όσα αποτελέσματα τους περιλαμβάνουν στη μηχανή αναζήτησης της Google, έχουν υποβάλει έως τώρα 2.044 Έλληνες, διεκδικώντας το «δικαίωμα στη λήθη».

Από τα αιτήματα αυτά, που αφορούν σε περίπου 9.000 σελίδες, η Google έχει ήδη ικανοποιήσει το ένα τρίτο, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις είτε έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τον αιτούντα, είτε εκκρεμεί η σχετική αξιολόγηση του αιτήματος.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί 348.085 αιτήματα διαγραφής αποτελεσμάτων αναζήτησης, που αφορούν σε περίπου 1,23 εκατομμύρια ιστοσελίδες, με την Google να έχει ανταποκριθεί θετικά στο 42% των αιτημάτων.

Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από τη Γαλλία (73.400) και ακολουθούν Γερμανία (60.200) και Βρετανία (43.100).

Τα σχετικά αιτήματα αφορούν κυρίως σε προσωπικές σελίδες των χρηστών στο Facebook, ενώ ακολουθούν σύνδεσμοι που παραπέμπουν σε ιδιωτικά προφίλ και κανάλια του Google Groups, του YouTube και του Twitter.

Σημειώνεται ότι το «δικαίωμα στη λήθη» κατοχυρώθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 29 Μαΐου 2014, όταν και αναγνωρίστηκε στους χρήστες το δικαίωμα να ζητούν από τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google, να καταργούν όσα αποτελέσματα αναζητήσεων τους αφορούν προσωπικά και τα οποία οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι ανακριβή, ακατάλληλα ή υπερβολικά.

Η Google αξιολογεί κάθε αίτημα και μπορεί να αρνηθεί τη διαγραφή, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει το δικαίωμα να λάβει υπόψη το δημόσιο συμφέρον για ενημέρωση, αν π.χ. το αίτημα για «λήθη» προέρχεται από κάποιον που έχει καταδικαστεί για απάτες.Σχόλια