Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες σήμερα στην Ελλάδα, σε hotspots – κέντρα φιλοξενίας

Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες σήμερα στην Ελλάδα, σε hotspots – κέντρα φιλοξενίας

Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα hotspots και τις δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Αναλυτικότερα, 2.713 άτομα βρίσκονται στα τέσσερα hotspots στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέρο.

Στο Σχιστό φιλοξενούνται 1.480 πρόσφυγες, στα Διαβατά 2.192, στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας Κιλκίς 2.553, και στο Χέρσο Κιλκίς 3.132.

Στον Ελαιώνα βρίσκονται 690 πρόσφυγες και οι τρεις δομές στο Ελληνικό (γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και κτίριο αναχωρήσεων παλιού αεροδρομίου) φιλοξενούν 3.785 άτομα.

Στον Πειραιά εκτιμάται ότι βρίσκονται 3.020 άτομα. Επίσης, δύο ξενοδοχεία σε Θερμοπύλες και Καρδίτσα (Λουτρά Σμοκόβου) φιλοξενούν 490 πρόσφυγες.

Στις δομές φιλοξενίας δόθηκαν 13.405 μερίδες φαγητού (περιλαμβάνουν πρωινό, γεύμα και δείπνο), ενώ από χτες διανεμήθηκαν 1.500 σάντουιτς στο λιμάνι του Πειραιά. Συνολικά από τις 3 Φεβρουαρίου έως σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί πάνω από 100.000 μερίδες σίτισης.

Σε ό,τι αφορά στις εργασίες διαμόρφωσης των κέντρων φιλοξενίας, αναφέρεται ότι ολοκληρώνεται η κατασκευή του τρίτου σταθμού καταγραφής στη Μόρια, και αναμένεται ο σχετικός εξοπλισμός από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και η στελέχωση από την ΕΛΑΣ και τη Frontex, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή και του τέταρτου σταθμού.

Στο hotspot της Σάμου έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση οικίσκων στο 1ο και 2ο πλατό, ενώ και στην Κω συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής υποδομών, όπου προβλέπεται να τοποθετηθούν 100 οικίσκοι διαμονής, 21 οικίσκοι διοίκησης και έξι οικίσκοι WC.

Στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης φάσης διαμόρφωσης, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς γίνονται εργασίες βελτίωσης υποδομών, και στο Χέρσο Κιλκίς εργασίες εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού και κατασκευής περίφραξης. Επίσης, έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες επέκτασης του κέντρου στον Ελαιώνα.Σχόλια