Περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες έφθασαν στη Μυτιλήνη μέσα στον Αύγουστο

Περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες έφθασαν στη Μυτιλήνη μέσα στον Αύγουστο

Περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στη Μυτιλήνη μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία, αποτιμώντας την κατάσταση στο νησί, διαπίστωσε κακό συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις, προσωπικό και διαχείριση.

Αναλυτικότερα, η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για ανθυγιεινές συνθήκες και συνωστισμό στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρισμένων τουαλετών, βρόμικων και παλιών στρωμάτων, σπασμένων κρεβατιών, ενώ παρατηρήθηκε και έλλειψη σεντονιών και κουβερτών.

«Οι αρχές, υπερφορτωμένες και χωρίς να διαθέτουν επαρκείς πόρους, αδυνατούν να διαχειριστούν τη δραματική αύξηση του αριθμού των ατόμων που φθάνουν στο νησί», σημειώνει σχετικά η Διεθνής Αμνηστία.

Τέλος, καλεί τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το νέο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, και να παρέχουν περισσότερο προσωπικό στην κινητή μονάδα πρώτης υποδοχής, όπως επίσης και περισσότερους αστυνομικούς, λιμενικούς και διερμηνείς, που θα βοηθήσουν με τις καινούργιες αφίξεις.

Σημειώνεται ότι, συνολικά, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διέλθει τα ελληνικά σύνορα εντός του 2015, σε σύγκριση με τους 45.412 το 2014.Σχόλια