Περνάει από «συμπληγάδες»

Περνάει από «συμπληγάδες»

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η  κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 12 – 12:30 το μεσημέρι. Περίπου στις 13:00 με 13:30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βγει άμεσα η ημερήσια Διάταξη που θα συγκαλεί την Ολομέλεια στις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής η συνεδρίαση για κατεπείγον νομοσχέδιο διαρκεί εως 10 ώρες όμως στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τα μεσάνυχτα. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχική επιθυμία της κυβέρνησης ήταν να γίνει χθες το βράδυ η συνεδρίαση των επιτροπών λίγες ώρες δηλαδή μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου! Όμως, η υπερβολική απαίτηση του Μεγάρου Μαξίμου προσέκρουσε στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που εξήγησε πως πρέπει να δοθεί έστω ένας ελάχιστος χρόνος στους βουλευτές να μελετήσουν τις προωθούμενες διατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το τρίτο μνημόνιο και ίσως το πιο σκληρό που κατατίθεται τα τελευταία πέντε χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και με τα έως τώρα δεδομένα να είναι πλήρως αντιφατικά.

Αυτό γιατί για πρώτη φορά τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) ξεκαθαρίζουν ότι θα υπερψηφίσουν δημιουργώντας τις συνθήκες επίτευξης μιας ευρύτατης πλειοψηφίας τουλάχιστον 251 βουλευτών. Την ίδια ώρα όμως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν με διάσπαση την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και προαναγγέλλουν με ριζικές αλλαγές τόσο στην κοινοβουλευτική γεωγραφία όσο και στον κυβερνητικό σχηματισμό και συνασπισμό.

Το κυβερνητικό κόμμα «τραυματίστηκε» βαριά κατά την ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, όμως η σημερινή ψηφοφορία το απειλεί με… ακρωτηριασμό. Επιπροσθέτως, διαφοροποιήσεις αναμένονται και από την ΚΟ των ΑΝΕΛ που προσανατολίζονται να ψηφίσουν μόνο το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου και όχι το πρώτο που περιλαμβάνει την κύρωση της συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους.

Το σκηνικό του παραλόγου συμπληρώνεται με την στάση που θα κρατήσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει φόβους πως η Πρόεδρος θα επιχειρήσει και πάλι να εμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης. Στην ίδια «γραμμή» συνεχίζουν οι επίμονες διαρροές που θέλουν την κυρία Κωνσταντοπούλου να καταψηφίζει το νομοσχέδιο και στην συνέχεια να παραιτείται του αξιώματός της αν και η ίδια έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ανασχηματισμος

Με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι δεν δραπετεύει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο στο Μαξίμου όλα τα σενάρια έχουν μελετηθεί και απλά… περιμένουν τα “νούμερα” και τα “κουκιά” της ψηφοφορίας.
Γίνεται τις τελευταίες ώρες ένας αγώνας ώστε οι απώλειες να περιοριστούν ως τις 30. Αν ο αριθμός περιοριστεί μέχρι τις 40 απώλειες τότε, σύμφωνα με το Μαξίμου, είναι διαχειρίσιμος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπορεί να συνεχίσει, να παραμείνει δηλαδή στην κυβέρνηση ως έχει, παρά τις βαριές απώλειες και ο Πρωθυπουργός να κάνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα με έναν ευρύτατο ανασχηματισμό.

Σε διαφορετική περίπτωση και με δεδομένη τη φράση του Πρωθυπουργού “εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος” όλα δείχνουν ότι πάμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουγός διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμπράξει σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με άλλο κόμμα.
Έτσι μπαίνει μια προοπτική εκλογών ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο “καλό” σενάριο για την κυβέρνηση, στην περίπτωση του ανασχηματισμού δηλαδή η… Πέμποτη δεν θα βρει στην κυβέρνηση τους:
Π. Λαφαζάνη
Δ. Στρατούλη
Κ. Ησυχο
Ν. Βαλαβάνη

Σε άλλο υπουργείο ή σε άλλη θέση θα βρεθούν οι:
Π. Σκουρλέτης
Θ. Δρίτσας
Γ. Κατρούγκαλος

 Σχόλια