Περνάει από τον ΣΥΡΙΖΑ η πώληση του Ελληνικού;

Περνάει από τον ΣΥΡΙΖΑ η πώληση του Ελληνικού;

Σε κατάσταση… «πανικού» βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να κλείσει όσο πιο σύντομα η υπόθεση της αναθεωρημένης συμφωνίας για το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού, ενώ την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοσίου και της Lamda Development συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, αλλά συνεχίζονται και οι αντιρρήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ολοένα και πιο έντονες.

Αν και όλα έδειχναν πως το αργότερο σήμερα θα έπεφταν οι υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, η αδυναμία της κυβέρνησης να εμφανίσει τη συμφωνία έστω και στο ελάχιστο βελτιωμένη από την προηγούμενη, έχει μπλοκάρει τη διαδικασία.

Συνέπεια αυτού είναι η μη  ολοκλήρωση ενός από τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από το εν εξελίξει Euroworking Group.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές κατέληξαν με πρωτοβουλία του Αλέκου Φλαμπουράρη στην κατάρτιση ενός «συμφώνου κατανόησης» όπου προσδιορίζονταν και ορισμένες αλλαγές στη σύμβαση που έχει υπογραφεί από το Νοέμβριο του 2014.

Οι κυριότερες εξ αυτών ήταν η νωρίτερη αποπληρωμή των δόσεων του εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, αλλά και η ανάληψη μεγαλύτερου μέρους συντήρησης του μητροπολιτικού πάρκου που θα αναπτυχθεί.

Ωστόσο, παρά το ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις βελτίωσης της παραχώρησης του Ελληνικού, όπως αυτές καταγράφηκαν από ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων – επιστημόνων (και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ), δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να κερδίσει ούτε και αυτές τις ελάχιστες υποχωρήσεις των επενδυτών της Lamda Development.

Χαρακτηριστικό αυτού και το γεγονός ότι η προθεσμία για την υπογραφή του εν λόγω «συμφώνου κατανόησης» είχε προσδιοριστεί για τα τέλη Απριλίου, αλλά παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα.

Την ώρα που οι δανειστές αυξάνουν τις πιέσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν την υπόθεση παραχώρησης του Ελληνικού, ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να χρεωθεί ένα ακόμη πολιτικό φιάσκο, μεγαλύτερο και αυτό της μεταβίβασης του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους της Cosco, μιας και θα πρέπει να εξαφανίσει από την συλλογική μνήμη των Ελλήνων τα όσα για χρόνια κατήγγειλε σχετικά με το «ξεπούλημα του Ελληνικού».

Παράλληλα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν στραφεί κατά του Αλ. Φλαμπουράρη, κατηγορώντας τον πως αυτός ευθύνεται για τη μη βελτίωση των όρων παραχώρησης του Ελληνικού.

Ενάντια στους όρους παραχώρησης του Ελληνικού, εμφανίζονται και οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου, προειδοποιώντας ότι θα αντιδράσουν, επιχειρώντας «την ακύρωση του σχεδιασμού με όλους τους νόμιμους τρόπους, εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα με δικηγόρους και μηχανικούς να εξετάσουμε και να προσβάλουμε δικαστικά αν χρειάζεται, τα σχέδια, όταν πια δοθούν στη δημοσιότητα, μιας και δεν μας δόθηκαν έγκαιρα για μελέτη και διαβούλευση». Τονίζουν επίσης ότι δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή σε κανέναν» και ότι «θα μας βρουν απέναντι να διεκδικούμε τα συμφέροντα των δήμων μας, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σημαντικά από την επικείμενη επένδυση, γι’ αυτό και η ανταποδοτικότητα πρέπει να είναι έμπρακτη και να διασφαλίζεται σε βάθος χρόνου».

Διαβάστε επίσης: Δικαστική βόμβα: Οι πραγματογνωμοσύνες ‘δείχνουν’ ξεπούλημα του Ελληνικού

 

 Σχόλια