Πέθανε χωρίς να λογοδοτήσει ποτέ ο ουκρανός Ναζί και εγκληματίας πολέμου, Vladimir Katriuk

Πέθανε χωρίς να λογοδοτήσει ποτέ ο ουκρανός Ναζί και εγκληματίας πολέμου, Vladimir Katriuk

Ο θάνατος ήρθε νωρίτερα από την τιμωρία, για τον Vladimir Katriuk, τον δεύτερο στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους του Κέντρου Simon Wiesenthal, μιας αμερικανικής οργάνωσης που ερευνά ναζί εγκληματίες πολέμου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Katriuk απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών μετά από μακρά ασθένεια, λίγες ώρες αφότου το Κέντρο Ισραηλινών και Εβραϊκών Υποθέσεων ζήτησε από τον Καναδά, να εξασφαλίσει ότι ο 93χρονος θα λογοδοτούσε για τα εγκλήματα πολέμου τα οποία διέπραξε.

11293557_10207209997715189_1254064823_o

Στον Katriuk είχε ασκηθεί δίωξη και από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, η οποία είχε ζητήσει από τον Καναδά την έκδοσή του στη Μόσχα προκειμένου να παραστεί στη δίκη του.

Σύμφωνα με την έρευνα των ρωσικών αρχών, ο Katriuk είχε πάρει μέρος στο μακελειό στο χωριό Khatyn το 1943, που τότε ανήκε στη Σοβιετική Ένωση και τώρα είναι μέρος της Λευκορωσίας.

Οι 156 κάτοικοι του χωριού σκοτώθηκαν από ένα τάγμα των Ναζί, το οποίο αποτελούταν κυρίως από Ουκρανούς στρατιώτες.

Αν και ο Katriuk αρνήθηκε την εμπλοκή του στο μακελειό, το 2012 έρευνα σουηδικού πανεπιστημίου βρήκε στοιχεία που αποδείκνυαν όχι μόνο τη συμμετοχή του σε αυτό, αλλά και ότι ο ίδιος υπήρξε μία από της αρχηγικές μορφές του τάγματος.

Μάλιστα, βρέθηκε μάρτυρας ο οποίος υποστήριξε ότι ο Katriuk ήταν αυτός που βρισκόταν έξω από έναν οχυρώνα, στον οποίο είχαν κλείσει τους κατοίκους του χωριού και του έβαλαν φωτιά, και πυροβολούσε όποιον προσπαθούσε να ξεφύγει.

Ο Katriuk φέρεται να εγκατέλειψε τα SS το 1944, ενώ σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, έζησε στο Παρίσι, πριν μεταναστεύσει στον Καναδά το 1951. Στη συνέχεια πήρε την Καναδική υπηκοότητα και έζησε με την Γαλλίδα σύζυγό του στο Οντάριο, όπου εργαζόταν ως μελισσοκόμος.

Σημειώνεται ότι οι καναδικές αρχές είχαν ερευνήσει το παρελθόν του, ωστόσο αποφάσισαν να μην ανακαλέσουν την ιθαγένειά του, όταν δεν κατάφεραν να βρουν αποδείξεις για τις θηριωδίες στις οποίες συμμετείχε.Σχόλια