Παίζουν με τον ανθρώπινο πόνο

Παίζουν με τον ανθρώπινο πόνο

Της Αριστέας Πρωτονοταρίου

Κανείς δεν θα ξεχάσει εκείνη την  ημέρα του Οκτωβρίου του 2013. Όταν ο Λυκούργος Πολίτης, μάχιμος  του Πυροσβεστικού Σώματος, ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο  σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και παραλίγο να χάσει τη μάχη.  Ο άτυχος πυροσβέστης  περνάει μεγάλο χρονικό διάστημα στην εντατική και στη συνέχεια υφίσταται μια τρομακτική διαδικασία για να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται. Με ποσοστό αναπηρίας  90%, σήμερα, ο 53χρονος ενώ έχει δικαιωθεί απο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δεν λαμβάνει αυτά που θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα, εκτός απο τον μισθό των 714 ευρώ μηνιαίως, τον οποίο για περίπου 8 μήνες δεν έλαβε καθόλου,  ο Λυκούργος Πολίτης δικαιούται επίδομα αναπηρίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 120% επί του καταβαλλόμενου βασικού μισθού  (παρ. 15 του άρθρου 3 του Ν. 3234/2004-ΦΕΚ 52 Α’). Επιπλέον, επίδομα παθόντων απο τον Νοέμβριο του 2013 ύψους τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως αλλά και επίδομα  Απομακρυσμένων – Παραμεθόριων περιοχών, οριζόμενο σε εκατό (100) ευρώ μηνιαίως (παρ. 2 του άρθρου 15 του N. 4024- ΦΕΚ 226 Α’).

Η Φωτεινή Βάμβουρα, σύζυγος του Λυκούργου Πολίτη, με εμφανή απογοήτευση αναφέρει: «Μας παιδεύουν τόσους μήνες. Χρήματα δεν έχουμε δει.  Ο Λυκούργος  χρειάζεται 15 χάπια την ημέρα τα οποία προμηθευόμαστε απο το Κοινωνικό Ιατρείο των οποίων το συνολικό κόστος αντιστοιχεί σε τετρακόσια  (400) ευρώ τον μήνα».

Όπως είναι φυσικό, εκτός απο τα φάρμακα, ο Λυκούργος χρειάζεται χρήματα και για τις φυσιοθεραπείες που κάνει τόσο στο πόδι όσο και στο χέρι του.

«Να μην αναφερθώ στο θέμα της επιβίωσης. Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Ο κόσμος μας βοηθάει να επιβιώσουμε», δήλωσε χαρακατηριστικά η Φωτεινή Βάμβουρα, και συνεχίζει : «Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε να αποδείξουμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Δεν είναι δυνατόν έναν άνθρωπο με 90% αναπηρία να τον ταλαιπωρούν με αυτό τον τρόπο. Τα βλέπουν όλοι εκτός απο τους αρμόδιους. Μάλλον δεν θέλουν να τα δούνε».


Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δέσμευση του Π. Κουρουμπλή στο… Νυχτερινό Ρεπορτάζ για τον άτυχο Λυκούργο Πολίτη


Ο κ. Τόσκας,  Αναπληρωτής  Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρεται σε πιθανή τροπολογία του νόμου προκειμένου να λυθεί η υπόθεση, πράγμα το οποίο η οικογένεια του άτυχου πυροσβέστη θεωρεί ανούσιο καθώς ο νόμος είναι ήδη ξεκάθαρος και σαφής.

«Όλη αυτή η ιστορία με κάνει να πιστεύω οτι δεν θέλουν να πληρώσουν. Πρέπει να πέσουν κεφάλια για να δικαιωθεί ο Λυκούργος», αναφέρει με θλίψη η σύζυγος.

Και η γραφειοκρατία καλά κρατεί.



Σχόλια