Ποιά φρούτα σε προστατεύουν από το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Ποιά φρούτα σε προστατεύουν από το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι άντρες με ψηλά επίπεδα καροτινοειδών ουσιών στο αίμα τους, έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με αυτούς που έχουν χαμηλά επίπεδα καροτινοειδών.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου. Τα ισχαιμικά επεισόδια είναι τα συχνότερα και οφείλονται στην απόφραξη μιας από τις σημαντικές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Οι καροτινοειδείς ουσίες περιλαμβάνουν την άλφα καροτίνη, τη βήτα καροτίνη και το λυκοπένιο. Ορισμένες από τις ουσίες αυτές, ο οργανισμός μας τις μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Επίσης είναι αυτές που προσδίδουν το έντονο χρώμα σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως τα ροδάκινα, τα καρότα, το καρπούζι, τις ντομάτες και πολλά άλλα.

Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παρακολούθησαν 22.000 γιατρούς για χρονική περίοδο 13 ετών. Κατά το διάστημα αυτό, 297 γιατροί παρουσίασαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γιατροί που είχαν στο αίμα τους τις ψηλότερες συγκεντρώσεις άλφα και βήτα καροτίνης όπως επίσης και λυκοπενίου κατά την έναρξη της έρευνας, παρουσίαζαν το χαμηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το αντίθετο ίσχυε για αυτούς με τα χαμηλότερα επίπεδα των τριών αυτών καροτινοειδών ουσιών.

Η πηγή των καροτινοειδών ουσιών στους άντρες αυτούς, ήταν η διατροφή τους. Κατά τις μετρήσεις, τους είχε ζητηθεί να μη λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα που περιείχαν βιταμίνες ή άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα επίπεδα των καροτινοειδών ουσιών στο αίμα που είναι ένας καλός δείκτης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, συσχετίζονται με τις πιθανότητες των αντρών να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, τι στην πραγματικότητα είναι αυτό που προστατεύει από την εν λόγω πάθηση; Η απάντηση δεν είναι εύκολη διότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν εκτός από τις καροτινοειδείς ουσίες και πολλά άλλα χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν είναι σίγουρο ότι μόνο οι τρεις καροτινοειδείς αποτελούν την προστατευτική ασπίδα που μας προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά εναντίον των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Είναι επιπρόσθετα για αυτό που οι αρμόδιοι οργανισμοί, συστήνουν όπως η πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και άλλων ευεργετικών ιχνοστοιχείων, να είναι η διατροφή μας και όχι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που προσφέρονται.

Εκείνο που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι φρούτα και λαχανικά με έντονα, ζωηρά χρώματα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Είναι αυτά που προσφέρουν τα περισσότερα ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μας.

Πηγή : isotimos.com

Σχόλια