Ποια είναι η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Έλενα Παναρίτη

Ποια είναι η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Έλενα Παναρίτη

Η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Έλενα Παναρίτη είναι Οικονομολόγος – Κοινωνική επιχειρηματίας.

Κατέχει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Μεταπτυχιακά Διπλώματα σε Διεθνή Οικονομικά και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Ιταλία και στις ΗΠΑ.Δίπλωμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παγκόσμιες Χρηματοοικονομικές Αγορές και Κρίσεις» από το Πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο INSEAD στη Γαλλία.

Έχει άριστη γνώση Αγγλικής, Ισπανικής, Γαλλικής και Ιταλικής. Βασική γνώση Γερμανικής.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του 2009.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Συγγραφέας του βιβλίου «Prosperity Unbound», το οποίο εκδόθηκε και στα Ελληνικά με τον τίτλο «Ευημερία δίχως Όρια». Το βιβλίο πραγματεύεται μια νέα μεθοδολογία για τη μετατροπή της άτυπης οικονομίας στους κόλπους της επίσημης οικονομίας.

Το έργο της αναγνωρίζεται διεθνώς σαν μια από τις πιο επιτυχημένες πρακτικές εφαρμογές των θεσμικών οικονομικών στα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Είναι ειδική στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στην αντίστοιχη διαχείριση του δημόσιου τομέα.

Είναι κοινωνική επιχειρηματίας και επικεφαλής του Panel Group, μία ειδική συμβουλευτική εταιρεία που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας.

Είναι, επίσης, πρόεδρος του Κύκλου των Κοινοβουλευτικών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Circle of Mediterranean Parliamentarians for Sustainable Development – COMPSUD), μια ανοικτή και ευέλικτη δομή με στόχο την υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ των μελών των Κοινοβουλίων (των Μεσογειακών και Βαλκανικών χωρών), των πολιτικών και των άλλων κοινοτικών εταίρων σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο και την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Διδάσκει οικιακά χρηματοοικονομικά και μεταρρύθμιση των αγορών ακινήτων στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, στη Σχολή Ανώτερων Διεθνών Σπουδών (SAIS) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο INSEAD της Γαλλίας και αλλού.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας της στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος, για πάνω από μία δεκαετία, πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απενεμήθη η διάκριση της διεθνούς βέλτιστης πρακτικής και καινοτομίας.

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε διεθνή περιοδικά και βιβλία, κυρίως στα θέματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, της άτυπης οικονομίας και της δημιουργίας αγορών στον τομέα των δύσκολα ρευστοποιήσιμων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Αντιρρήσεις από Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ 

Για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη στη θέση της ελληνικής εκπροσώπου στο ΔΝΤ φέρονται να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να αποτελεί κύριο αντικείμενο επικρίσεων καθώς πρόκειται για δική του επιλογή.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην ψηφοφορία που υπήρξε μεταξύ των κυρίων Βαρουφάκη, Σταθάκη Δραγασάκη και Τσακαλώτου, ο κύριος Τσακαλώτος ψήφισε κατά της πρότασης για το πρόσωπο της κυρίας Παναρίτη, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης «λευκό» και μόνον οι κύριοι Βαρουφάκης και Σταθάκης υπέρ της επιλογής αυτής.

Μάλιστα ο υπουργός Οκονομικών, γνωρίζοντας την δυσαρέσκεια αυτή έσπευσε να στείλει εγκαίρως το έγγραφο προς το ΔΝΤ για να προλάβει αρνητική τυχόν εξέλιξη και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού γνώριζε ότι η Κουμουνδούρου «θα βγει στα κάγκελα», όπως έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη του Κόμματος.

Την αντίδρασή της για τη συγκεκριμένη επιλογή εξέφρασε δημόσια με μήνυμά της στα social media και η Σοφία Σακοράφα.

Ωστόσο πάρα πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και υπό τις τρέχουσες συγκυρίες, τα ελληνικά συμφέροντα.

 

Σχόλια