Ποιες χώρες αντιδρούν στη δικαιότερη κατανομή προσφύγων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ποιες χώρες αντιδρούν στη δικαιότερη κατανομή προσφύγων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το θέμα της δικαιότερης κατανομής προσφύγων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι χώρες της νότιας Ευρώπης που απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την Τετάρτη θα παρουσιάσει σχέδιο όπου προτείνει την εφαρμογή συστήματος ποσοστώσεων, συναντώντας ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Ανάμεσα στους αντιδρώντες η Βρετανία, με εκπρόσωπο του υπουργείο Εσωτερικών, να δηλώνει ότι το εν λόγω σχέδιο δεν είναι αποδεκτό, και ότι οι προσπάθειες της Ένωσης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της δράσης των διακινητών.

«Η Βρετανία έχει ένα υπερήφανο παρελθόν προσφοράς ασύλου σε όσους το χρειάζονται, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η εφαρμογή ενός υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης είναι η απάντηση. Θα αντιταχθούμε σε οποιεσδήποτε προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εισαγωγή υποχρεωτικών ποσοστώσεων», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτήρισε «παρανοϊκή ιδέα» το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αντίθετη άποψη έχει η Γαλλία, η οποία υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δικαιότερη ανακατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της Ένωσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

«Πηγή έμπνευσης αυτής της πρότασης ήταν εν μέρει προτάσεις που διατυπώθηκαν από τη Γαλλία. Είναι λογικό και πρέπει να υπάρξει ανακατανομή των αριθμών (των προσφύγων) στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε σχετικά ο κ. Καζνέβ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Υπέρ του σχεδίου για τη δικαιότερη κατανομή των προσφύγων έχουν ταχθεί και η Γερμανία και η Αυστρία.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για να εγκριθεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των 28 χωρών μελών της Ένωσης, πράγμα εξαιρετικά αβέβαιο.Σχόλια