Πιέσεις Ομπάμα: Αναμένω την εκτίμηση της Γερμανίας για το πώς θα συνεργαστούν Ευρώπη – ΔΝΤ & Ελλάδα

Πιέσεις Ομπάμα: Αναμένω την εκτίμηση της Γερμανίας για το πώς θα συνεργαστούν Ευρώπη – ΔΝΤ & Ελλάδα

Το ζήτημα της Ουκρανίας, η κρίση στην Ευρώπη, αλλά και το θέμα της Ελλάδας, κυριάρχησαν στη συνομιλία του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο Λευκό Οίκο.

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει στο εσωτερικό της Ευρωζώνης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «Αναμένω να ακούσω την εκτίμηση της Άνγκελα για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επανέλθει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης», και προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ως «παραδείγματα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών» αυτό της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, «μετά από δομικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν», ενώ σχετικά με την Ελλάδα σημείωσε ότι «Την Τετάρτη θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική από το 2010 έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: Θα πρέπει να προσπαθήσετε και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Περιμένω η Ελλάδα να έρθει με βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».

Αναφορικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, ο κ. Ομπάμα σημείωσε πως εξακολουθεί να επιθυμεί μία διπλωματική λύση στο θέμα, αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία παραβίασε κάθε δέσμευση που σημειώθηκε στην συμφωνία του Μινσκ».

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία, είναι να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, και πως η πιθανότητα στρατιωτικής παρέμβασης είναι χαμηλή.
Σχόλια