18:12 Τρίτη 16 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ποιοι οίκοι μόδας βρίσκονται σε κρίση και γιατί

Ποιοι οίκοι μόδας βρίσκονται σε κρίση και γιατί

Η εταιρεία Steilmann κήρυξε πτώχευση μόλις μισό χρόνο μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η εταιρεία Gerry Weber απολύει έναν στους δέκα εργαζόμενους και η Hugo Boss τρομοκράτησε στις αρχές του χρόνου τους μετόχους της με μια προειδοποίηση ότι η εταιρεία δεν μπορεί να αγγίξει τους προσδοκώμενους στόχους κερδοφορίας. Τα οικονομικά νέα που έρχονται από τον χώρο της γερμανικής μόδας είναι αρνητικά.

Αρχικά οι μεσαίες επιχειρήσεις ήταν εκείνες που κατέγραφαν πτώση λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού διεθνών αλυσίδων με φθηνά ρούχα, όπως η H&M και η Primark, αλλά και του εμπορίου στο διαδίκτυο. Πλέον όμως και οι μεγάλες εταιρείες παρουσιάζουν πρόβλημα. Οι λόγοι ποικίλουν.

Οι λόγοι της ύφεσης

Η άνοιξη που καθυστέρησε να έρθει στη Γερμανία προκάλεσε ζημιές στους εμπόρους

Η κακή πορεία των εταιρειών μόδας που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, το ισχυρό δολάριο, αλλά και οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν τον ρόλο τους. Ο Άξελ Άουγκουστιν από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου ‘Ετοιμου Ενδύματος υποστηρίζει ότι η άνοιξη που άργησε φέτος να έρθει στη Γερμανία είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν τα ράφια γεμάτα, αφού τα ενδύματα που είχαν παραγγελθεί πολύ νωρίτερα δεν ανταποκρίνονταν στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Οι αναγκαστικές εκπτώσεις ήταν η οδυνηρή συνέπεια για τους εμπόρους.

Ένα ακόμη πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Άουγκουστιν είναι τα άδεια κέντρα των πόλεων. Όποιος δεν πηγαίνει βόλτες στα καταστήματα αλλά παραγγέλνει στο διαδίκτυο δεν παρασύρεται και σε αυθόρμητες αγορές.

Οι εταιρίες Gerry Weber και Τοm Tailor επιδιώκουν ήδη να κλείσουν υποκαταστήματα. Το ίδιο και η Hugo Boss, ειδικά στην Κίνα.

Μεγάλη επένδυση τα υποκαταστήματα

Η Hugo Boss πρέπει να επικεντρωθεί πάλι στο ανδρικό ντύσιμο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ο Όλιβερ ΜακΚόνελ από την Fashion Practice Academy του Βερολίνου πιστεύει ότι η Hugo Boss έχασε πολλά χρήματα ανοίγοντας δικά της καταστήματα. Μπορεί τα εν λόγω καταστήματα να αποφέρουν περισσότερα κέρδη απ’ ότι το εμπόριο μέσω άλλων πολυκαταστημάτων, αλλά κοστίζουν και αρκετά. Ο κ. ΜακΚόνελ εκτιμά ότι η εταιρεία έδωσε μεγάλο βάρος σε αυτά τα καταστήματα και αμέλησε το προϊόν και την κερδοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 μέχρι το 2015, ο αριθμός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου της Hugo Boss σχεδόν πενταπλασιάστηκε από 330 σε 1700.
Ωστόσο η απλή παρουσία σε έναν πεζόδρομο ή σε ένα εμπορικό κέντρο δεν αρκεί. Ιδιαίτερα οι εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ποιότητας οφείλουν να διαμορφώνουν τα καταστήματά τους με ιδιαίτερη προσοχή, υποστηρίζει ο κ. ΜακΚόνελ. «Οι άνθρωποι θέλουν να δουν κάτι διαφορετικό. Πρέπει να έχουν όρεξη να περνούν χρόνο εκεί. Και αυτό κοστίζει».

Και κάτι ακόμη είναι πολύ σημαντικό: οι εταιρείες πρέπει να επικεντρώνονται στο βασικό τους τομέα. Η Hugo Boss για παράδειγμα στο ποιοτικό ανδρικό ντύσιμο σε προσεγμένες τιμές. Ένας τομέας που τα τελευταία χρόνια είχε παραμεληθεί. Ίσως τώρα με την αλλαγή του υψηλά ιστάμενου προσωπικού να δοθεί και πάλι περισσότερη βαρύτητα στην ανδρική ενδυμασία και να επανέλθει η εταιρεία στον δρόμο της ανάπτυξης.

Dpa/Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας