Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών & πρόστιμο για το ζεύγος Παπαντωνίου

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών & πρόστιμο για το ζεύγος Παπαντωνίου

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, επέβαλε στον Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009.

Παράλληλα, οι δικαστές επιδίκασαν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ελληνικού Δημοσίου, που είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, 20.000 ευρώ σε κάθε κατηγορούμενο, ενώ απέρριψαν το αίτημα των κατηγορουμένων για αναστολή της ποινής φυλάκισης.

Αναλυτικότερα, το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνίου και κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, με το σκεπτικό ότι «με πρόθεση απέκρυψαν από τη δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε συνοπτικά το σκεπτικό της καταδίκης του ζεύγους Παπαντωνίου, αναλύοντας όλη την πορεία της κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ, από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική τράπεζα, μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κ. Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου σημείωσε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του εν λόγω ποσού, και πως ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλέπας.

«Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων δεν έκαναν δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου (κατά πλειοψηφία) και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη (ομόφωνα).Σχόλια