Ποιους εκβίαζε ο Μαυρίκος & οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν

Ποιους εκβίαζε ο Μαυρίκος & οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν

Προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή πήραν οι τρεις δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν εχθές, μετά από πολύμηνη παρακολούθηση.

Στους τρεις συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία, καθώς και για δωροδοκία.

Επιπλέον, στον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως έγινε γνωστό, η έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη των τριών δημοσιογράφων διήρκησε 9 μήνες, κατά τους οποίους η αστυνομία συγκέντρωνε υλικό αναφορικά με τη δράση κυκλώματος που σύμφωνα με πηγές κινούνταν στο χώρο της παραδημοσιογραφίας, «πουλώντας» πολιτικές άκρες.

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υπόθεσης, καταγράφηκαν απίστευτες απειλές από τα μέλη της οργάνωσης, μέχρι και κατά της σωματικής ακεραιότητας μελών οικογενειών ανθρώπων που διαχειρίζονταν διαφημιστικά κονδύλια και την επικοινωνία μεγάλης ΔΕΚΟ, ενώ υπάρχουν και συγκλονιστικές κατηγορίες για απειλές στις οποίες εμπλέκονταν δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και στελέχη του κρατικού μηχανισμού ως εκβιαστές ή εκβιαζόμενοι.

Αναλυτικότερα, τα πρόσωπα που συνέλαβε εχθές η Δίωξη Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛΑΣ έπειτα από εισαγγελική παραγγελία είναι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη», ο υπεύθυνος Τύπου γνωστών ΔΕΚΟ αλλά και της Τράπεζας Αττικής μέχρι σήμερα, Παναγιώτης Μουσάς, και ο δημοσιογράφος και «dealmaker» της εταιρείας που εκδίδει την ηλεκτρονική εφημερίδα Σοφοκλέους In και τη free press εφημερίδα Free Money, Χρήστος Φράγκου.

Όπως προέκυψε από συνομιλίες που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, οι συλληφθέντες πραγματοποιούσαν πολλές φορές ακόμη και 40 τηλεφωνήματα την ημέρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα από τα θύματά τους. Μάλιστα, ήταν τόσο πιεστικοί που τους έβριζαν και τους ζητούσαν να καταθέσουν μεγάλα ποσά, τα οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – ξεπερνούσαν τις 500 χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» είναι ενδεικτικός ο τρόπος που φέρονται να δρούσαν, όπως φαίνεται μέσα από ένα από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που έχουν καταγραφεί: Ένας εκ των εκβιαστών φέρεται να λέει σε ένα από τα θύματά του: «Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γα…, θα σε σκίσω», και διάφορες άλλες χυδαίες απειλές.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση, λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται κι άλλοι συνεργοί των τριών συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και μάλιστα αναφέρεται πως πρόκειται για ακόμη δύο άτομα που κινούνται στον ευρύτερο τομέα της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης.

Σημειώνεται ότι η έρευνα για την υπόθεση αυτή ξεκίνησε από τον Μάιο του 2015, όταν σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας του συγκεκριμένου εκδότη είχε προκληθεί σάλος και είχε οδηγηθεί σε παραίτηση διευθυντικό στέλεχος μίας ΔΕΚΟ. Οι εκβιασμοί όπως προκύπτει είχαν ξεκινήσει πριν από 9 χρόνια, αλλά μετά την παραίτηση αυτού του στελέχους άρχισαν οι έρευνες.

Κούγιας: Οι συνομιλίες είναι «περισσότερο σενάριο», που κατέγραψαν οι αστυνομικοί αποσπασματικά

«Μόνο το κατηγορητήριο έχω μελετήσει. Κατά την κρίση μου δε δικαιολογείται η σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ», ανέφερε ο δικηγόρος του κ. Μαυρίκου, Αλέξης Κούγιας, τονίζοντας πως ο εντολέας του αρνείται την εμπλοκή του στην όλη υπόθεση.

«Περιμένω για να δούμε ποιες είναι οι κατηγορίες», είπε ο κ. Κούγιας και έκανε λόγο για προσπάθεια κάποιων που έχουν θιγεί από δημοσιεύματα να μετατρέψουν σε εκβιαστή τον εντολέα του, ενώ είναι μάχιμος δημοσιογράφος που ασχολείται με πολιτική και κοινωνία και αθλητικά.

Τέλος, ο κ. Κούγιας αμφισβήτησε τη σοβαρότητα των στοιχείων και χαρακτήρισε τις συνομιλίες «περισσότερο σενάριο», τις οποίες όπως είπε αστυνομικοί κατέγραψαν αποσπασματικά.Σχόλια