1:19 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Πυρετός διαβουλεύσεων και στο βάθος... ρήξη

Πυρετός διαβουλεύσεων και στο βάθος... ρήξη

Κρίσιμες για το ελληνικό ζήτημα χαρακτηρίζονται στις Βρυξέλλες οι επόμενες μέρες μέχρι το Εurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ σημαντικές διεργασίες και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με στόχο να υπάρξει μία όσο το δυνατόν πιο προχωρημένη συμφωνία.

Παράλληλα, στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζαν χθες ότι δεν βοηθούν το γενικότερο κλίμα, μάλλον το επιδεινώνουν, διαρροές της κυβέρνησης περί παραπομπής του όλου θέματος σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών εάν δεν βρεθεί λύση στο Εurogroup, ούτε τα δημοσιεύματα περί άρνησης της Αθήνας να αποδεχτεί τη δόση εάν δεν υπάρξει λύση στο χρέος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή, από την αρχή της εβδομάδας βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων υπό την αιγίδα του Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος προσπαθεί να διαμορφώσει ένα σχέδιο απόφασης, που θα διευκόλυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε ένα πρώτο μήνυμα την περασμένη εβδομάδα από την Ταορμίνα της Σικελίας, όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση του G7, περί «αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού» και «σεβασμού στο ελληνικό έθνος», ενώ ο ρόλος του δεν θα περιοριστεί μόνο σε δημόσιες δηλώσεις συμπαράστασης.

«Καμπανάκι» Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα

Σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 22ας Μαϊου ο κ. Ντάισελμπλουμ, εκτελών χρέη υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας, επισημαίνει πως «τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες». Όπως σημειώνει, αφού πρώτα τα υλοποιήσει η Ελλάδα τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Κομισιόν η οποία θα οδηγήσει – μαζί με άλλες ενέργειες – στο επόμενο πακέτο δόσεων.

Σύμφωνα με την επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο για το Eurogroup της 22ας Μαίου, υπήρξε θετική αντίδραση τόσο από το Eurogroup όσο και από το ΔΝΤ “στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή” των προαπαιτούμενων.

Για την έκθεση προόδου που παρουσίασε η Κομισιόν στην Σύνοδο της 22ας Μαΐου ανέφερε ότι «πρόκειται για μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν τα θεσμικά όργανα αποφασίζουν αν το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και για την εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων από τον ESM».

Η Ελλάδα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε η Επιτροπή να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου. Μόλις το αναθεωρημένο συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης, η τελική έκθεση προόδου και μια πρόταση για το ύψος και το σχεδιασμό του επόμενου πακέτου δόσεων του δανείου είναι διαθέσιμο η Ολλανδική Βουλή θα το εγκρίνει, πριν από τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο των Διοικητών και από το Διοικητικό Συμβουλίου του ESM.

Σε ο,τι αφορά το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει στην επιστολή του πως «στο Eurogroup συζητήθηκε η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Γίνεται αναφορά στην απόφαση του Μαΐου του 2016, επισημαίνοντας ότι προβλέπει πως «πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του αν κριθεί ότι χρειάζονται για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε αποδεκτά επίπεδα».

«Τα πιθανά αυτά μέτρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που κάνει το ΔΝΤ» αναφέρεται. «Ως εκ τούτου, έγινε περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το πώς η εφαρμογή των πιθανών αυτών μέτρων που αποφασίστηκαν το Μάιο του περασμένου έτους, θα μπορούσε να ιδωθεί το επόμενο έτος, στο τέλος του προγράμματος».

Δεν θα αποδεχθούμε πρόταση χωρίς καθαρό διάδρομο στην οικονομία

Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πρόταση που δεν θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Συζητάμε για μια καθαρή λύση, η οποία θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία. Eργαζόμαστε, ώστε να υπάρξει λύση στο Eurogroup, όλα τα άλλα σενάρια υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα» ανέφερα χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα δόσης. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από τη στιγμή που έχουμε υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έχουμε την απαίτηση -και δικαιούμαστε- αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα» ξεκαθάρισε ο κ. Τζανακόπουλος. Συμπλήρωσε πως γίνονται τεχνικές και πολιτικές συζητήσεις και δεν βλέπει τον λόγο να υπάρχουν μεγάλες εντάσεις και εξάρσεις και τον φόβο να καταλήξει σε ναυάγιο η συζήτηση στο Eurogroup.

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η συζήτηση για το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα αποχωρήσει, ενώ παρατήρησε ότι «δεν παίρνει ο κ. Σόϊμπλε μόνος του τις αποφάσεις, διότι αν συνέβαινε αυτό η Ελλάδα θα είχε βγει πέντε φορές μέχρι τώρα από την Ευρωζώνη».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών απάντησε ότι το ζήτημα του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα, αλλά η συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο «έχει ξεπεράσει αυτό που θα ονειρευόταν ή θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία». Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση δήλωσε και σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, απάντησε: «εφόσον το αποφασίσουμε, θα το ανακοινώσουμε».

Στη Φρανκφούρτη ο Ευκ. Τσακαλώτος, για συνέδριο του Economist

Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου  σήμερα (9:30 τοπική ώρα) θα είναι ομιλητής στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Greece: A comeback to the financial markets?» (Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο συνέδριο θα μετέχουν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικολά Τζιαμαρόλι (από τον ESM), το μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής καγκελαρίας Λαρς Φελντ, το στέλεχος των Moody’s Κόλιν Έλλις.

Κερέ: Ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σε συνέδριο που διοργανώνεται σήμερα στη Φρανκφούρτη με θέμα «Ματιά στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης-Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».

«Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα χρέους είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την πιθανότητα συμμετοχής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» σημείωσε ο κ. Κερέ, υπογραμμίζοντας: «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Eurogroup δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 15 Ιουνίου».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας