«Πυροβόλησε» τον Σόιμπλε ο Βενιάμης!

«Πυροβόλησε» τον Σόιμπλε ο Βενιάμης!

  • Στην αντεπίθεση η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών μετά τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών
  • «Τον ενοχλεί η πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, την ώρα που η γερμανική αποτυγχάνει»
  • «Φαίνεται πως δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία»
  • Δεν θα πέσει η κυβέρνηση στην παγίδα να κοντραριστεί με την ελληνική ναυτιλία, ισχυρίζονται εφοπλιστικοί κύκλοι

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια μετά τη… νουθεσία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να στραφεί προς την ελληνική ναυτιλία και από αυτή να διεκδικήσει έσοδα! Με ανακοίνωσή του μάλλον… ειρωνεύτηκε τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών για τη γερμανική ναυτιλία και αναρωτιέται αν η τοποθέτησή του προήλθε λόγω της παταγώδους αποτυχίας της Γερμανίας να εκμεταλλευτεί τη Βόρεια Θάλασσα προς όφελος της ναυτιλίας της!

«Απορία δημιούργησε στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα η αδικαιολόγητη πρόσφατη επίθεση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Schaeuble κατά της χώρας μας με αιχμή του δόρατος τον ελληνικό εφοπλισμό.

Ο κ. Schaeuble, αγνοώντας με εμμονή το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία, στρέφεται με τις δηλώσεις του εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας που τυχαίνει όμως να εκπροσωπεί και το 50% της κοινοτικής, μια πρωτιά που μάλλον ενοχλεί.

Σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προασπίσει, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας της έναντι του σκληρού ανταγωνισμού από ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης, οι επικρίσεις του κ. Schaeuble είναι προκλητικά αβάσιμες.

Δημιουργείται επίσης το ερώτημα μήπως η αποτυχία της γερμανικής ναυτιλιακής πολιτικής, που παρόλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα (πλοιοκτησία, διαχείριση, φυσικό πρόσωπο), δεν κατάφερε να στηρίξει τη ναυτιλία της, είναι το κίνητρο που υποκινεί τον Υπουργό στις δηλώσεις αυτές.

Αν στόχος των δηλώσεών του είναι να  τορπιλίσει τους στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας με τον τόπο της, αποδεικνύεται ότι δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία.

Προς γνώση του κ. Schaeuble, η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα σύσσωμη ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των εσόδων της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας εδώ και τέσσερα χρόνια σε εθελοντική βάση, τον διπλασιασμό της φορολογικής της υποχρέωσης, αν και αυτή απολαμβάνει ιστορικά συνταγματικής προστασίας, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει έμπρακτα την ενότητα αλλά και την συνέπειά της απέναντι στον τόπο της».

 

Οι εφοπλιστικοί κύκλοι της χώρας πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κοντραριστεί με τον ναυτιλιακό χώρο ορμώμενος από τις δηλώσεις του Σόιμπλε, γιατί θα κινδυνεύσει η Ελλάδα να χάσει τον πρώτο παραγωγικό πυλώνα της! Η ελληνική ναυτιλία είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας μας που δεν έχει κανένα δάνειο προς τις ελληνικές τράπεζες!

Η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς! Ο στόλος ανέρχεται σε 4.585 πλοία (πλοία άνω των 1.000 gt), χωρητικότητας 341,17 εκατομμυρίων τόνων deadweight (dwt) –αύξηση περίπου 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος – που αντιπροσωπεύει το 19,63% του παγκόσμιου στόλου σε dwt και το 49,96% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

 


Σχόλια