Πείτε «αντίο» στο ρευστό χρήμα- Που κρίνεται απαραίτητη η συναλλαγή μόνο με πιστωτικές

Πείτε «αντίο» στο ρευστό χρήμα- Που κρίνεται απαραίτητη η συναλλαγή μόνο με πιστωτικές

Το νέο νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση για το πλαστικό χρήμα πρόκειται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας.

Ειδικότερα, πρόκειται να εφαρμοστεί η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών καθώς και η διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Για τα εισοδήματα του 2016, τις φορολογικές δηλώσεις δηλαδή του 2017, θα μετρούν χάρτινες και ηλεκτρονικές αποδείξεις και, όπως αναφέρουν τα «Νέα», οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν αποδείξεις για συναλλαγές με μετρητά και πλαστικό χρήμα από 10% έως και 30% του εισοδήματός τους.

Η κατοχύρωση του αφορολόγητου είναι το κίνητρο. Δεν είναι μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλήρης απώλεια του θα οδηγούσε σε φόρο 2.000 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες οι οποίοι μέχρι σήμερα το δικαιούνται βρέξει χιονίσει.

Στο νομοσχέδιο εξετάζεται επίσης η παροχή επιπλέον κινήτρων (με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων), για την προώθηση των Ηλεκτρονικών Πληρωμών όπως λοταρίες με Ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κλπ.

tou-eklepse-tin-karta-atm-kai-tou-adeiase-ton-logariasmo.w_hr

 

Συναλλαγές μόνο με πιστωτική κάρτα για 200.000 επιχειρήσεις

Από τον Αύγουστο του 2016 γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή μόνο με κάρτα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στη λεγόμενη λίστα «υψηλής φοροδιαφυγής». Επίσης, όλοι οι επιχειρηματίες θα υποχρεωθούν άμεσα να αποκτήσουν μηχανήματα POS. Μάλιστα από το οικονομικό επιτελείο διαρρέει πως έως το τέλος Ιουλίου ετοιμάζεται και ανάλογο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί.

Το σχέδιο «πλαστικό χρήμα παντού», θα ενεργοποιηθεί σταδιακά από τον Αύγουστο και σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση εντάσσονται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές επαγγελματικοί κλάδοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως: Η εστίαση και η διασκέδαση.

Αφορολόγητο

Εφορία

Εκκρεμότητες υπάρχουν και στο θέμα των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει η Εφορία. Το σχέδιο προβλέπει να μετράει για την κάλυψη του αφορολόγητου κάθε δαπάνη η οποία γίνεται με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, ακόμα και εάν αφορά στην καταβολή του ενοικίου ή της δόσης του στεγαστικού δανείου.

Σε αυτή την περίπτωση όμως και σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρών κινήτρων, ώστε οι καταναλωτές να απαιτούν και να μην παζαρεύουν απόδειξη από ελεύθερους επαγγελματίες, το σχέδιο κινδυνεύει να αποδειχθεί ανεπαρκές για το βασικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μη έκδοση αποδείξεων

Πόσες αποδείξεις απαιτούνται

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ποσοστό 10%
Για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ποσοστό 15%
Για εισοδήματα από 20.001 έως 40.000 ποσοστό 20%
Για εισοδήματα από 40.001 και άνω ποσοστό άνω του 30%

Όσα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες

-Κληρώσεις ακινήτων αν πραγματοποιηθούν περισσότερες από τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές και επιστροφή μετρητών για ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής
-Όλες οι ταμειακές μηχανές συνδέονται με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
-Όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν μηχάνημα POS – θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής της αγοράς.
-Πρόστιμο σε όποιον επαγγελματία αρνηθεί σε φορολογούμενο την πληρωμή με πλαστικό χρήμα
-Όλες οι κάρτες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί ταυτοποιούνται με τον ΑΦΜ των φορολογούμενων
-10 ημέρες περιθώριο θα έχει κάθε νέος επιχειρηματίας – επαγγελματίας για να προμηθευτεί μηχανάκι POS προκειμένου να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του.
-Έναν ακατάσχετο λογαριασμό θα πρέπει να δηλώσουν όλοι στη ΓΓΔΕ. Ο λογαριασμός θα είναι προστατευμένος από κατασχέσει για παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά θα γίνονται αυτόματοι συμψηφισμοί για ΦΠΑ και αυτόματες πληρωμές για ασφαλιστικές εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Στον λογαριασμό αυτόν θα μπορούν να κατατίθενται μετρητά αλλά δεν θα επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών.Σχόλια