Πιτέλα: Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που σώζει χιλιάδες πρόσφυγες, παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της

Πιτέλα: Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που σώζει χιλιάδες πρόσφυγες, παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της

Στήριξη στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό παρείχε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο Euractiv.

«Θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που συνεχίζει να σώζει χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτέλα, ενώ επέκρινε άλλα κράτη-μέλη για αδιαφορία τα προηγούμενα χρόνια.

«Όταν η Ελλάδα και η Ιταλία διέσωζαν ανθρώπους στη Μεσόγειο πριν 3-4 χρόνια, και τα άλλα κράτη μέλη αδιαφορούσαν, δεν έγινε τίποτα. Για αυτό σήμερα αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση του χώρου Σένγκεν», σημείωσε και τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να καλύψει τα κενά στη διαδικασία εγγραφής.

«Η εγωιστική εθνική ρητορική σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να κοιτούν το δάχτυλο αντί το φεγγάρι. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα», επισημαίνει ο ίδιος.

Ακόμη, ο Ιταλός σοσιαλιστής πρόσθεσε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το σύστημα αναδιανομής δε λειτουργεί, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιός και πού πληρώνει για την επιστροφή όσων δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου, ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες, και η Frontex δεν έχει αρχίσει ακόμη να βοηθά τα κράτη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.

«Θέλουμε να κατηγορήσουμε την Ελλάδα για αυτό;», διερωτάται ο κ. Πιτέλα, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν έκανε τη δουλειά της στο θέμα του προσφυγικού, και αποδίδοντας την ευθύνη του αδιεξόδου στα κράτη-μέλη.

«Η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης ως αποτέλεσμα της ανόητης και στενόμυαλης ψευδαίσθησης ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εγείροντας τείχη, κλείνοντας σύνορα, κάνοντας διακρίσεις βάσει της θρησκείας ή κάνοντας μια μίνι Σένγκεν», κατέληξε.Σχόλια