Πιθανή η επιβολή και δεύτερου ισοδύναμου για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Πιθανή η επιβολή και δεύτερου ισοδύναμου για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πρόσθετα ισοδύναμα, πέραν της επιβολής του ειδικού τέλους στις στήλες των τυχερών παιχνιδιών, προκειμένου να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ένα από αυτά τα ισοδύναμα ενδέχεται να είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο κρασί, μέτρο το οποίο αν αποφασιστεί θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της φιάλης περίπου κατά 30 λεπτά του ευρώ.

Επίσης, υποστήριξε ότι, σε κάθε περίπτωση, δε θα υπάρξει πρόβλημα, και τα πρόσθετα ισοδύναμα που ενδεχομένως χρειαστούν θα έχουν αποφασιστεί μέχρι αύριο, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση σε κάθε περίπτωση καταργείται, και ότι το θέμα των ισοδύναμων είναι το μοναδικό από τα 48 θέματα της πρώτης λίστας το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετες διαβουλεύσεις σήμερα και αύριο.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος του ισοδύναμου που απαιτείται για να καταργηθεί ο ΦΠΑ ανέρχεται λίγο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το «κενό» που απομένει να καλυφθεί μετά την επιβολή του φόρου στα τυχερά παιχνίδια διαμορφώνεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ.Σχόλια