Η εταιρεία-φάντασμα, η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος και ο αποκεφαλισμός των μη αρεστών

Η εταιρεία-φάντασμα, η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος και ο αποκεφαλισμός των μη αρεστών

– Το «έλα να δεις» στην Υπηρεσία του κ. Λιντζεράκου, εν γνώσει Σπίρτζη
– «Αποκεφάλισαν» προϊσταμένη τμήματος γιατί δεν έκανε χατίρια
– Πώς στήθηκε εταιρεία-μαϊμού με μετόχους μέλη της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος
– Εμπιστευτικά έγγραφα δείχνουν πλασματικές εκπαιδευτικές πτήσεις

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Στοιχεία-φωτιά τα οποία καταδεικνύουν το καθεστώς της αδιαφάνειας που επικρατεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας φέρνει στο φως της δημοσιότητας η έρευνα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Δύο εβδομάδες μετά την πρωτοσέλιδη αποκάλυψη για την καταγγελία-φωτιά η οποία ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές, αλλά και την EASA, σχετικά με εταιρείες-μαϊμού, το πογκρόμ διώξεων υπαλλήλων μη αρεστών στη διοίκηση του επικεφαλής της ΥΠΑ Κωνσταντίνου Λιντζεράκου, αλλά και το εξώδικο του διοικητή της υπηρεσίας, επιλέγουμε να δημοσιοποιήσουμε τα αποτελέσματα δημοσιογραφικής έρευνας τα οποία καταδεικνύουν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Η προϊσταμένη του Τμήματος Πτυχίων και Αδειών καταγγέλλει σωρεία παρατυπιών και πιέσεων που της ασκήθηκαν προκειμένου να αδειοδοτηθεί συγκεκριμένη εκπαιδευτική εταιρεία πίσω από την οποία βρίσκονται στελέχη της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, εμπιστευτικά έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας από τη Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων κάνουν λόγο για πτυχία τα οποία δίδονται με πλασματικές ώρες πτήσης και εκπαιδεύσεις οι οποίες γίνονταν με αεροπλάνα που βρίσκονταν για συντήρηση!

Την «αποκεφάλισαν» γιατί έδειξε τις παρατυπίες εταιρείας

18 Δεκεμβρίου 2017. Η τότε προϊσταμένη του Τμήματος Αδειών και Πτυχίων στέλνει αναφορά στο γραφείο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη. Σε αυτήν καταγγέλλει απειλές αλλά και εκφοβισμό που δέχτηκε προκειμένου να αδειοδοτήσει συγκεκριμένο εκπαιδευτικό οργανισμό. Πρόκειται για την Ionian Aviation ΙΚΕ, στην οποία, όπως καταγγέλλει, είναι μέτοχοι οι Ε.Α. και Χ.Ν., στελέχη της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος. Στην αναφορά της προς τον υπουργό επισημαίνει ότι τον Οκτώβριο του 2017 στο γραφείο της την επισκέφθηκε εκπρόσωπος της εταιρείας ζητώντας την να πληρώσει 73.286 ευρώ, τα οποία ήταν τα έξοδά της για το πρώτο εξάμηνο του 2017, θεωρώντας ότι ήταν υπεύθυνη για την καθυστέρηση της αδειοδότησης. Όπως μάλιστα επισημαίνει και κάτι πιο σοβαρό: Στην Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος, και συγκεκριμένα στον Άραχθο, είχε σημειωθεί ατύχημα το οποίο ουδέποτε αναφέρθηκε στην ΥΠΑ (!), ενώ οι καταγγελίες έκαναν λόγο ακόμη και για μη σοβαρή αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας που φτάνει στα όρια της ανευθυνότητας.
Τελικά, στις 20 Οκτωβρίου 2017 η ΥΠΑ προχώρησε στην ανάκληση του πιστοποιητικού έγκρισης της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος γιατί αδυνατούσε να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Για τη συγκεκριμένη ανάκληση προσέφυγε με αίτημα προσωρινής διαταγής εκτέλεσης της απόφασης η Ionian Aviation, με το αίτημα να απορρίπτεται. Από εκείνη τη στιγμή η εν λόγω υπάλληλος επισημαίνει ότι ξεκίνησε να δέχεται ανηλεή πόλεμο, ενώ λίγο καιρό αργότερα «αποκεφαλίστηκε» εξαιτίας του Ε.Α., εν ενεργεία αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κώφευσε ο Σπίρτζης, κώφευσαν στην ΥΠΑ

Λίγο καιρό πριν από την ενημέρωση στο υπουργείο το εν λόγω στέλεχος της ΥΠΑ είχε ενημερώσει την κεφαλή της Υπηρεσίας. Στις 6 Οκτωβρίου 2017 αποστέλλει ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Α) Ότι στο καταστατικό της Ionian Aviation εμφανίζεται ως μέτοχος εν ενεργεία αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας πάρα το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο.
Β) Ότι ο εν λόγω στρατιωτικός και μέτοχος προσκόμισε ώρες πτήσεις οι οποίες δεν αναγράφονται στο βιβλίο πτήσεων της Αερολέσχης Αρκαδίας όπου εκπαιδεύτηκε (!).
Γ) Ότι στο Τμήμα Α’ της Διεύθυνσης Πτητικών Προτύπων κατατέθηκε εγχειρίδιο προς έγκριση από την Ιonian Aviation, στο οποίο αναγραφόταν ψευδώς ότι η εταιρεία έχει ΑΤΟ.
Δ) Ότι υπάρχει σαφής διασύνδεση μεταξύ της συγκεκριμένης εταιρείας και της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος. Συγκεκριμένα, ότι δύο μέτοχοι της Ionian Aviation είναι στελέχη της Αερολέσχης, ενώ ως κύριος μέτοχος της εταιρείας εμφανίζεται η μητέρα του προέδρου της Αερολέσχης!

Σωρεία παρατυπιών με πλασματικές ώρες

Στη διάθεση της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» βρίσκεται όμως και εμπιστευτικό ενημερωτικό σημείωμα το οποίο απεστάλη από τη Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων στον κ. Λιντζεράκο με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2017. Σε αυτό αναφέρεται ότι ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Δ.Κ. και πρόεδρος της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος διαπιστώθηκε πως είχε προσκομίσει πλασματικές ώρες πτήσης προκειμένου να εκδώσει το ερασιτεχνικό του πτυχίο. Μάλιστα, τις ίδιες ακριβώς πτήσεις είχαν προσκομίσει και άλλοι πιλότοι! Επίσης, καταγράφεται ότι από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν προκύπτει πως κάποιες από τις εκπαιδευτικές πτήσεις του συγκεκριμένου αερολιμένα δεν είχαν πραγματοποιηθεί, με αποκορύφωμα την περίπτωση μαθητή-εκπαιδευόμενου ο οποίος φαινόταν να «πετάει με αεροσκάφος το οποίο το συγκεκριμένο διάστημα βρισκόταν σε συντήρηση!».
Και όχι μόνο αυτά, αλλά την περίοδο που πραγματοποιούνταν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι ο πρόεδρος της Αερολέσχης προσήλθε στην ΥΠΑ γνωστοποιώντας ότι ήθελε να δημιουργήσει τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό, δηλαδή την Ionian Aviation, με μοναδική εταίρο τη μητέρα του. Το χειρότερο είναι ότι στα δικαιολογητικά παρουσίασε ως χώρο μίσθωσης συγκεκριμένο αγροτεμάχιο το οποίο είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά προς την Αερολέσχη! Με έναν μαγικό τρόπο, όπως καταγράφει η εμπιστευτική αναφορά, η περιουσία του Δημοσίου πέρασε στα χέρια ιδιωτών! Στη συνέχεια προσκομίσθηκε και μισθωτήριο με το οποίο η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος εκμίσθωνε τον συγκεκριμένο χώρο στην ιδιωτική εταιρεία έναντι 50 ευρώ τον μήνα. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι ο δήμος ουδέποτε είχε εκχωρήσει το δικαίωμα στην Αερολέσχη να μισθωθεί η συγκεκριμένη έκταση σε τρίτους! Και, αφού η «απάτη» αποκαλύφθηκε, η Ionian Aviation έστειλε νέο αίτημα στην ΥΠΑ για δημιουργία Σχολής στη Μεταμόρφωση Αττικής.
Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον τόσο προς τον υπουργό κ. Σπίρτζη όσο και προς τον κ. Λιντζεράκο είναι συγκεκριμένα: Τι έχουν πράξει για όλα όσα αναφέρονται σε εμπιστευτικά έγγραφα της Υπηρεσίας πλέον του να εκδιώξουν το στέλεχος που αποκάλυψε τη μεγάλη απάτη; Περιμένουμε απαντήσεις…

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Μπαμ


Σχόλια