Πληγή για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Πληγή για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Σε δυσθεώρητα επίπεδα για τα μικρομεσαία εισοδήματα εκτινάσσεται το κόστος επίσκεψης σε ένα από τα ελληνικά νησιά, με τις αλλαγές στον ΦΠΑ να καθιστούν τις διακοπές στα νησιά του Αιγαίου… άπιαστο όνειρο.

Ήδη «τρέχουν» αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά, που πλέον υπάγονται σε ΦΠΑ 23% αντί 13%, ενώ από την 1η Οκτωβρίου και τα ξενοδοχεία- σε όλη τη χώρα- εκτοξεύονται από το 6% στο 13%. Το κακό, βέβαια… παραγίνεται στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού ως τώρα ίσχυαν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, που παύουν.

Από την 1η Ιουνίου του 2016 σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου- εκτός από τα απομακρυσμένα που θα χάσουν το ειδικό καθεστώς τον Ιανουάριο του 2017- θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των πολύ φτηνότερων τουρκικών ακτών, τους Ισπανούς που διατηρούν ΦΠΑ 10% στα ξενοδοχεία τους, τους Πορτογάλους με 6% στη διαμονή, τους Κροάτες με 13% σε ξενοδοχεία και εστίαση.

Ως εκ τούτου η εγχώρια τουριστική βιομηχανία κινδυνεύει να χάσει μεγάλος μέρος της πίτας των περίπου 96 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων σε ετήσια βάση, που της αναλογεί ως τώρα.Σχόλια