Πληροφορίες – φωτιά από «βαθύ λαρύγγι» στις ΗΠΑ, για το πάρτι φοροδιαφυγής της UBS

Πληροφορίες – φωτιά από «βαθύ λαρύγγι» στις ΗΠΑ, για το πάρτι φοροδιαφυγής της UBS

Συνάντηση με πληροφοριοδότη που αποκάλυψε στοιχεία – «φωτιά» για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ μέσω της UBS, είχαν προ ημερών Έλληνες εισαγγελείς στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες της εν λόγω πηγής βοήθησαν τους Έλληνες εισαγγελείς να «βάλουν στο χέρι» υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη της UBS, αλλά και να συγκεντρώσουν στοιχεία τα οποία κατά την εκτίμησή τους καταδεικνύουν πως υπήρξε κεντρική οδός διαφυγής του μαύρου χρήματος.

Αναλυτικότερα, οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος  Καλούδης, κατάφεραν στο ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ να αποκομίσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για την έρευνα τους, μέσα από την κατάθεση που έδωσε στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον το πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS, Bradley Birkenfeld.

Ο κ. Birkenfeld, γνώριζε από πρώτο χέρι τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε η UBS, και φέρεται να αποτελεί ένα σημαντικό πληροφοριοδότη, τόσο για τις αμερικανικές όσο και για τις γαλλικές δικαστικές αρχές.

Σημειώνεται ότι ο κ. Birkenfeld, ο οποίος  εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής, μετά την αποφυλάκιση του, το  2012, φαίνεται ότι πήρε 104 εκατ. δολάρια – τη μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ ως επιβράβευση σε πληροφοριοδότη.

Μεγάλο μέρος των πληροφοριών που έδωσε ο πρώην τραπεζίτης, αποτέλεσε τον Ιούλιο του 2008, τον πυρήνα της έκθεσης της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με βάση την οποία, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Ο πρώην τραπεζίτης έχει  δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογούμενων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι.

Σε δηλώσεις του δε στους Financial Times έχει περιγράψει το πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιριών – βιτρινών, αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.

Με την κατάθεση Birkenfeld οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν πλέον ένα σημαντικό νομικό «οπλοστάσιο» που θα επιτρέψει στη χώρα μας να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισ. ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας.

Αυτό επειδή οι Έλληνες οικονομικοί εισαγγελείς ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους διέφευγαν από την Ελλάδα  εκατομμύρια ευρώ, μέσω της ελβετικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τη λίστα των υπόπτων που με τη βοήθεια διευθυντικών στελεχών της UBS μετέφεραν αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό, συγκροτούν φυσικά πρόσωπα και εταιρείες.

Την ίδια ώρα, η έρευνα για την υπόθεση επεκτείνεται, με έρευνες στα σπίτια και τα γραφεία διευθυντικών στελεχών της τράπεζας UBS στην Ελλάδα,  με πρώτο τον Χρ. Σκλαβούνη, πρώην επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της UBS  στη χώρα μας μέχρι το Μάιο του 2013, οπότε και διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι ο  κ. Σκλαβούνης παραιτήθηκε από το ΤΧΣ, το Μάρτιο του 2015, δυο μήνες αφότου ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ , ενώ το Φεβρουάριο ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος στην ενότητα Ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, ήδη πραγματοποιήθηκε έφοδος στην οικία του κ. Σκλαβούνη, στις 4 Ιουλίου, όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι.

Με πληροφορίες από: capital.gr

 

 

 Σχόλια