Πλησιάζουν στο στόχο τα τρυπάνια στα νερά της Κύπρου, παρακολουθούν άπρακτοι οι Τούρκοι!

Πλησιάζουν στο στόχο τα τρυπάνια στα νερά της Κύπρου, παρακολουθούν άπρακτοι οι Τούρκοι!

  • Μέχρι την Παρασκευή αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Παρακολουθούν… εκνευρισμένοι οι Τούρκοι, χωρίς ωστόσο να επεμβαίνουν στην επιχείρηση 
  • Κάποια μαχητικά αναχαιτίστηκαν από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που επιβλέπει
  • Αύριο στην Κύπρο ο Νίκος Κοτζιάς για να μετάσχει στο Εθνικό Συμβούλιο 

Συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα και με την τουρκική πλευρά απλά να παρακολουθεί όσο πιο στενά γίνεται τις εξελίξεις, οι εργασίες γεώτρησης της εταιρίας TOTAL στα νερά της κυπριακής ΑΟΖ με στόχο την εύρεση φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν από τις φωτογραφίες των δορυφόρων, κοίτασμα ενδέχεται να υπάρχει σε ποσοστό 20% στο συγκεκριμένο σημείο που γίνονται οι επιχειρήσεις και τα πρώτα σημάδια θα φανούν το επόμενο 24ωρο, όταν από τα 1.800 μέτρα βάθος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το τρυπάνι, θα φτάσει τα 2.230 μέτρα που ξεκινά το άνοιγμα στο υπέδαφος.

Τότε οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα από την απελευθέρωση του υδρόθειου θα είναι αποκαλυπτικές για το αν υπάρχει κοίτασμα στο συγκεκριμένο σημείο.

Στην ευρύτερη περιοχή πλέουν σκάφη του αμερικανικού και γαλλικού ναυτικού ενώ στην Κύπρο βρίσκεται η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Η υπουργός μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ ως έκφραση έμπρακτης στήριξης του Παρισιού, μετά από σχετική απόφαση του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.  Αύριο θα βρεθεί στη μεγαλόνησο και ο Νίκος Κοτζιάς.

Οι Τούρκοι από την πλευρά του χολωμένοι από τις εξελίξεις, αλλά μουδιασμένοι ακόμη και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς δεν ακούγονται πλέον ούτε «κραυγές», περιφέρονται με το Barbaros στα δυτικά της Κύπρου μπαινοβγαίνοντας στα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 7 της ΑΟΖ. Στην περιοχή βρίσκεται και η τουρκική φρεγάτα Gokceada  η οποία παρακολουθεί από απόσταση τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W.Bush», μάλιστα, που πλέει κοντά στη γεώτρηση του  «West Capella», μπλόκαρε νωρίτερα τις συχνότητες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο σημείο της γεώτρησης και που υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις πτήσεις.

Οι κινήσεις της Τουρκίας δεν προκαλούν καμία ανησυχία και το γεωτρητικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά, κάτι που ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αυτή τη στιγμή συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Στη συνεδρία οι ηγέτες των κομμάτων μετά την ενημέρωση που είχαν χθες από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά, θα καταθέσουν εισηγήσεις για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι αύριο με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.Σχόλια