Ποδοσφαιρική μετακίνηση θυμίζει η τοποθέτηση Θωμαδάκη στο ΣΔΟΕ

Ποδοσφαιρική μετακίνηση θυμίζει η τοποθέτηση Θωμαδάκη στο ΣΔΟΕ

Του Πέτρου Κουσουλού

Ποδοσφαιρική μετακίνηση θυμίζει η μετακίνηση του Σταύρου Θωμαδάκη από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) στην θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της ελεγκτικής Αρχής ο οποίος τοποθετήθηκε σε μια καθαρά πολιτική θέση και φέρεται να αποτελεί επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα μπορεί μετά το τέλος της θητείας του στο ΣΔΟΕ να επιστρέψει στην οργανική του θέση, δηλαδή σε εκείνη του προϊσταμένου Διεύθυνσης της ΥΕΔΔΕ.

Ο ισχυρός άνδρας του ΣΔΟΕ

Μπορεί να ακούγεται κάπως παράδοξο και να θυμίζει τα όσα παρακολουθούμε κατά την διάρκεια των μεταγραφών, είναι πέρα για πέρα όμως αληθινό. Ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης δόθηκε «δανεικός» στο ΣΔΟΕ από την ΥΕΔΔΕ καθώς στο ΦΕΚ που αποκαλύπτει το ereportaz προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι ο «υπάλληλος επανέρχεται αυτοδικαίως στην θέση που κατείχε πριν από τον διορισμό του, με την απαλλαγή των καθηκόντων του από την θέση του ειδικού γραμματέα».

Δείτε το ΦΕΚ

Με απλά λόγια ο κ. Θωμαδάκης αύριο-μεθαύριο ή όποτε η κυβέρνηση τέλοςπάντων το επιλέξει θα εγκαταλείψει την πολιτική θέση του ειδικού γραμματέα και θα επιστρέψει στα οργανικά καθήκοντά του σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Πρωτοφανής περίπτωση

 Επικοινωνήσαμε με στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού με πείρα και τους γνωστοποιήσαμε το ΦΕΚ που υποργράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Άπαντες δήλωσαν ότι τέτοια είδους μετακίνηση, με ανοικτή επιστροφή, είναι αν μη τι άλλο πρωτοποριακή. Ελλοχεύει, όπως συμπλήρωσαν και αρκετούς κινδύνους, καθώς λόγω της θέσης του ο κ. Θωμαδάκης θα γίνει κοινωνός υποθέσεων και ερευνών.

Και όχι μόνο αυτό. Από τον δανεισμό του κ. Θωμαδάκη από την ΥΕΔΔΕ στο ΣΔΟΕ με ανοιχτό το εισητήριο της… επιστροφής του σημαίνει ότι η αντίστοιχη θέση που υπηρετούσε στην ΥΕΔΔΕ θα μείνει κενή και θα τον περιμένει να… επανέλθει! Πρωτότυπα και περίεργα πράγματα…

Μάλιστα δεν είναι λίγοι, κυρίως κακοπροαίρετοι, που διαβάζοντας τον τρόπο απόσπασης κάνουν λόγο για «ειδική αποστολή» στην οποία ενδέχεται να στάλθηκε ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ.

Κάνοντας πάντως μια αναδρομή στους ειδικούς γραμματείς του ΣΔΟΕ δεν συναντάμε παρόμοια περίπτωση. Οι περισσότεροι που τοποθετήθηκαν στην συγκεκριμένη «ηλέκτρική» καρέκλα ήταν συνταξιούχοι. Μόνο οι Γιάννης Καπελέρης και Στέλιος Στασινόπουλος ήταν ενεργοί. Ο δε Καπελέρης με το που αποχώρησε από τη θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ ιδιώτευσε και δεν επέστρεψε στο δημόσιο, ο δε Στασινόπουλος συνταξιοδοτήθηκε με την αποχώρηση από την θέση του ειδικού γραμματέα.

Έχουμε και λέμε:

  • Ηλίας Αργυρός (ήταν συνταξιούχος όταν τοποθετήθηκε)
  • Παναγιώτης Δάνης (πρώην ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ- συνταξιούχος)
  • Γιάννης Καπελέρης (ήταν ενεργός όταν τοποθετήθηκε ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ αλλά δεν επανήλθε στην θέση του ως υπάλληλος)
  • Στέλιος Στασινόπουλος (τοποθετήθηκε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ενώ ήταν διευθυντής εφοριάς. Συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε)
  • Σταύρος Θωμαδάκης (τοποθετήθηκε ειδικός γραμματέας ενώ είναι εν ενεργεία υπάλληλος. Μάλιστα το ΦΕΚ προβλέπει και επιστροφή στην οργανική του θέση η οποία στο μεταξύ θα παραμείνει κενή).

Οι έλεγχοι

Την ίδια στιγμή μάχη με τον χρόνο και όχι μόνο δίνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και κυρίως η νέα Ανεξάρτητη Αρχή για τα Δημόσια Έσοδα. Όπως έχει αποκαλύψει το ereportaz από την συνένωση όλων των λιστών έχει προκύψει μια λίστα-γίγας με 5000 φυσικά πρόσωπα.

Σε αυτά υπάρχουν μέσα πολύ γνωστά ονόματα: Εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικοι, δημοσιογράφοι, ιατροί, ιερείς και καλλιτέχνες και φαρμακοβιομήχανοι.

 Την συγκεκριμένη λίστα την επεξεργάζεται το ΚΕΦΟΜΕΠ. Εντύπωση προκαλεί η παρουσία στην λίστα πασίγνωστου εφοπλιστή, γνωστού πολιτικού της συγκυβέρνησης και της συζύγου του, πρώην υπουργού ο οποίος μάλιστα ελέγχθηκε χωρίς να του καταλογισθεί πρόστιμο και αρκετών ακόμη.

Η διερεύνησή της κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει όπως και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.Σχόλια