Ποιες είναι οι δύο γυναίκες που διεκδικούν τον τίτλο της «Σιδηράς Κυρίας» στη Βρετανία

117 1

Είκοσι έξι χρόνια μετά την παραίτηση της Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1990 η Βρετανία θα έχει και πάλι γυναίκα πρωθυπουργό – Ποια θα είναι η νέα «Σιδηρά Κυρία»;

Μετά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι απέσπασε 199 ψήφους βουλευτών των Συντηρητικών ενώ η υφυπουργός Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ 84. Εκτός κούρσας τέθηκε και ο Μάικλ Γκόουβ, μετά τον Λίαμ Φοξ.

Οι 27 θέλουν όποιος πάρει τα ηνία στη Βρετανία να αρχίσει άμεσα τη διαδικασία εξόδου. Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα είναι αυτή που θα βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», καθώς θα πρέπει να αποφασίσει το πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Την απόφαση για το ποια από τις δύο γυναίκες θα ηγηθεί των Συντηρητικών θα λάβουν πια τα μέλη του κόμματος.

Ποιες είναι όμως οι δύο γυναίκες που θα αναμετρηθούν για τη διαδοχή του Κάμερον, διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος;

Τερέζα Μέι, η νέα «Μάργκαρετ Θάτσερ»

Γεννημένη το 1956, μοναχοπαίδι με πατέρα ιερέα και σπουδές στην Οξφόρδη εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Έπειτα από δύο αποτυχημένες υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές, εξελέγη το 1997 βουλευτής με το Συντηρητικό κόμμα στην περιφέρεια Μέιντενχεντ, στο Μπέρκσιρ. Από το 2002 έως το 2003 ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε γενική γραμματέας ενός Συντηρητικού κόμματος.

Το διάστημα μεταξύ του 1999 και του 2010, η Τερίσα Μέι καταλαμβάνει διαφορετικές θέσεις στη σκιώδη κυβέρνηση των συντηρητικών. Ανέλαβε τα σκιώδη υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικογένειας, Πολιτισμού, Δικαιωμάτων της Γυναίκας και Εργασίας. Το 2005 βρίσκεται στο πλευρό του Ντέιβιντ Κάμερον που αναλαμβάνει τα ηνία. Όταν εκείνος εκλέγεται επικεφαλής της κυβέρνησης το 2010, την επιβραβεύει αναθέτοντάς της το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, μια θέση που διατηρεί μετά την επανεκλογή του το 2015.

a1

H Μέι, εμφανίζεται από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως «το μόνο ικανό πρόσωπο να ενώσει τις αντίπαλες ομάδες του Συντηρητικού κόμματος».

Ευρωσκεπτικίστρια κατά βάθος, η Μέι επέλεξε στις αρχές του έτους, προκαλώντας κατάπληξη, να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας και να υπερασπιστεί την παραμονή της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε ανάγκη από μια ισχυρή ηγεσία, με εμπειρία που θα διαπραγματευτεί την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αποχώρησή της που θα ενώσει το κόμμα και την χώρα μας», υπογράμμισε η Βρετανίδα υπουργός την Πέμπτη (07/07) αφού επελέγη από τους συντηρητικούς βουλευτές ως η μία από τις δύο φιναλίστ.

H Μέι, ισχυρίζεται ότι δεν θα «βιαστεί» να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για το διαζύγιο με την ΕΕ, έστω και αν οι φωνές από τις Βρυξέλλες πιέζουν για το αντίθετο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να αρχίσει ένα «ριζικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων» για να «κάνει τη Βρετανία μια χώρα στην υπηρεσία όλων».

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grJoin the Conversation

1 comment

  1. Ζάγκος Ιωάννης Απάντηση

    @EReportaz …σιδηρές…τις λένε