«Πόλεμος» για την επιστολή Τσακαλώτου – ΝΔ: Ταπεινωτική για όλους τους Έλληνες-Σύμμαχος των δανειστών ο Τσίπρας

«Πόλεμος» για την επιστολή Τσακαλώτου – ΝΔ: Ταπεινωτική για όλους τους Έλληνες-Σύμμαχος των δανειστών ο Τσίπρας

«Πόλεμος» έχεις ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προς τον ESM, με την ΝΔ να κάνει λόγο για «μετάνοιας και υποτέλειας, ταπεινωτική για όλους τους Έλληνες και τη χώρα» αλλά και για έναν πρωθυπουργό «καλύτερο σύμμαχο των δανειστών», και κύκλους του Μαξίμου να αντεπιτίθενται μιλώντας για επιχείρηση της ΝΔ να καλύψει «με ψέματα τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Αναλυτικότερα, απαντώντας στην έντονη κριτική της ΝΔ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στην πραγματικότητα 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν το εφάπαξ βοήθημα. «Οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυριάκος Μητστοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες…» ,σχολιάζουν.

Ακόμη, σημειώνουν ότι η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ήταν για το 2017, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν σαφές και στην σχετική τροπολογία στη Βουλή.

«Ούτε αυτό δεν κατάλαβαν στη ΝΔ και το Ποτάμι; Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σημείωνε: «Από 1/1/2017 εφαρμόζονται οι ίδιοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη την χώρα, εκτός από τα νησιά των νομών […] όπου παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μέχρι 31/12/2017». Τι δεν κατάλαβαν; Στη Βουλή οι ηγεσίες της ΝΔ και του Ποταμιού πάνε μόνο για την «ατάκα» χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν;» διερωτώνται οι ίδιοι κύκλοι.

«Για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, την επιστολή, που έγινε αποδεκτή στο σύνολό της, αναφέρεται ότι «ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών»», τονίζουν ακόμη οι κυβερνητικές πηγές και ρωτούν: «διαφωνεί η ΝΔ; Κατ’ αυτή η υπεραπόδοση προς τα που πρέπει να κατευθύνεται; Η κυβέρνηση με τις πράξεις της και τα κείμενά της δείχνει την κατεύθυνση».

Ακόμη, οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιτίθενται και στον πρόεδρο της ΝΔ, που υπόσχεται στους θεσμούς να υλοποιήσει «ό,τι θέλουν «και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί» (ομιλία στη ΔΕΘ) και διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία; Αν εκτιμά ότι έκανε λάθος ας βγει δημόσια να το ομολογήσει. Δεν είναι ντροπή».

Τέλος επανέρχονται στο ζήτημα του συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα που σήμερα είναι στο χαμηλό ΦΠΑ (6,5%) και καλούν τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει που θα τα εντάξει. «Θα απαντήσει ποτέ; Για να γνωρίζουν οι πολίτες…» τονίζουν.

ΝΔ: Επιστολή μετάνοιας και υποτέλειας, ταπεινωτική για όλους τους Έλληνες

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για επιστολή «μετάνοιας και υποτέλειας, ταπεινωτική για όλους τους Έλληνες και τη χώρα», αλλά και για επιστολή «επιβεβαίωσης ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλύτερος σύμμαχος των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών».

«Δέχεται να εγκλωβίσει τη χώρα σε αέναη λιτότητα, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για τους πολίτες και την πατρίδα», τόνισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη, η ΝΔ καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών ότι «σύρθηκε με τρεις μέρες καθυστέρηση και υπό την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, να δώσει στη δημοσιότητα την περιβόητη επιστολή του προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)». 

«Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον γιατί δεν την έδινε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ταπεινωτική επιστολή που εξευτελίζει τους πολίτες και τη χώρα», αναφέρει η Ν.Δ.

Όπως τόνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σε αυτήν την ταπεινωτική επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ – βοήθημα στους συνταξιούχους, και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα. Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις».Σχόλια