Πολυνομοσχέδιο: «Τσεκουράτες» αλλαγές σε συντάξεις και φορολογία

Πολυνομοσχέδιο: «Τσεκουράτες» αλλαγές σε συντάξεις και φορολογία

154 «ναι» επί της αρχής και 140 «όχι» ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας που με το καλημέρα έρχεται να φέρει αλλαγές «βόμβα » σε συνταξιοδοτικό, καθώς και φοροκαταιγίδα.

Στο στόχαστρο για τα καλά  φαίνεται να έχουν μπει οι συντάξεις οι οποίες πρόκειται να δεχτούν «τσεκουράτες» περικοπές.

Ωστόσο από την πύρινη λαίλαπα που έρχεται να πλήξει την χώρα μας δεν ξέφυγαν ούτε τα φορολογικά, στα οποία η κυβέρνηση πρόκειται να δείξει μεγάλη αυστηρότητα και ιδιαίτερα ως προς το θέμα της φοροδιαφυγής.

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα όπως η αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση όπου δεν αποδοθούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα πρόστιμα για παραβάσεις προβλέπονται αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις μετά από μηνυτήρια αναφορά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενώ η ποινική διαδικασία ορίζεται πως δεν επηρεάζεται από την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης ή ανακριβούς υποβολής συνοπτικού πίνακα πληροφοριών ή φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1 χιλιοστό των συναλλαγών του υπόχρεου φορολογούμενου για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση τεκμηρίωσης. Τα πρόστιμα αυτά δεν μπορούν να είναι κάτω από 500 ευρώ και πάνω από 2.000 ευρώ.

Στο κεφάλαιο ΦΠΑ τώρα ,στη περίπτωση που δεν εκδοθεί απόδειξη ή εκδοθεί ανακριβές στοιχείο το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται στην περίπτωση που διαπιστώνεται υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ με αποτέλεσμα να αποδίδονται στο δημόσιο μικρότερα ποσά φόρου από τα αναλογούντα.

Ωστόσο, κακά τα μαντάτα για τους συνταξιούχους  με αποδοχές άνω των 1,000 ευρώ που πρόκειται να χάσουν από μία έως τρεις συντάξεις ετησίως, εξαιτίας του ανακαθορισμού ( επαναϋπολογισμού) του ποσού της σύνταξής τους με βάση το χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, παρέμβαση που έκρινε αναγκαία η επιτροπή σοφών κρίνει αναγκαία για να γεφυρωθεί το χάσμα παλιάς και νέας γενιάς συνταξιούχων το οποίο δημιουργήθηκε μετά από τη μεταρρύθμιση του 1992 .

 

 Σχόλια