Ν. Σκορίνης στο eReportaz.gr: Πολιτική συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση, έτος ανάκαμψης το 2017

Ν. Σκορίνης στο eReportaz.gr: Πολιτική συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση, έτος ανάκαμψης το 2017

Την πολιτική συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση θα επιδιώξει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Σκορίνη. Μιλώντας στο eReportaz.gr ο κ. Σκορίνης εξαπολύει επίθεση στην Ευρωζώνη για την σκληρή λιτότητα που επιβάλει λέγοντας πως «τα γραφειοκρατικά ιερατεία πρέπει γρήγορα να βγουν από το λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών. Το Brexit, το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ιταλία, τ’ ακροδεξιά γαβγίσματα, είναι ενδεικτικά αυτής της κατάστασης». Όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση του Νράγκι το μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Ελλάδος υποστηρίζει πως η ένταξη της χώρας είναι δυνατή, καθώς «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βήματα ανάκαμψης». Για την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ο Νίκος Σκορίνης τονίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να ανεβάσει στροφές για να ανακάμψει διότι «ο λαός μπορεί να έχει απομακρυνθεί αλλά βρίσκεται σε αναμονή και περιμένει να δει το έργο μας, στη ΝΔ δεν επιστρέφει». 

Συνέντευξη στον Ρενάτο Λέκκα

Θα κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους; Πως είδατε την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας;

Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες για μια συνολική πολιτική συμφωνία χωρίς νέα μέτρα λιτότητας.

Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν και νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει. Δεν συμφέρει καμία πλευρά να μην κλείσει η αξιολόγηση, γιατί αυτό θα φέρει αναταράξεις στους θεσμούς λειτουργίας της ΕΕ. Ελπίζω να μην επιδιώκουν κάποιοι το τέλος της ευρωπαϊκής ιδέας.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για αναθέρμανση της ανάπτυξης απαιτεί σταθερά και αποφασιστικά βήματα για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Πρέπει παράλληλα να γίνει αντιληπτό ότι ακραίες και παράλογες απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, σε μια λογική διαρκούς λιτότητας, αναπαράγουν τα πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Οι αντιφάσεις της ΕΕ έχουν πλέον εκρηκτικές συνέπειες. Οι λαοί των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως του Νότου, δεν αντέχουν να μένουν στο περιθώριο και να υποφέρουν από την ανεργία και τη λιτότητα. Ο καθένας, με τον δικό του τρόπο, στέλνουν το μήνυμά τους, ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με τη λιτότητα.

Τα γραφειοκρατικά ιερατεία πρέπει γρήγορα να βγουν από το λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών. Το Brexit, το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ιταλία, τ’ ακροδεξιά γαβγίσματα, είναι ενδεικτικά αυτής της κατάστασης.

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στον τομέα της διαπραγμάτευσης, πρέπει εξ αρχής να επισημανθεί το γεγονός, ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά, που κυβέρνηση της χώρας διαπραγματεύεται τόσο σθεναρά το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού της και η μεγάλη πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων, σπεύδει να ναρκοθετήσει αυτή την προσπάθεια. Είναι εμφανής ο παραλογισμός τους και ακόμη περισσότερο ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός τους.

Η πολιτική ανεπάρκειά τους, εξάλλου, έχει αποδείξει επανειλημμένα, ότι ούτε οι ίδιοι δεν κατανοούν τις συνέπειες όσων προτείνουν. Ευαγγελίζονται στην πραγματικότητα πολιτικές λιτότητας υπό την πρόφαση μεταρρυθμίσεων δικής τους «έμπνευσης» που μεταφράζονται στη μόνη πολιτική που επιδιώκουν: απολύσεις, περαιτέρω αποδιάρθρωση της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων. Για ποια συμφωνία αλήθειας ομιλούν οι αρχιερείς του ψεύδους;

Θα καταφέρουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι;

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στοιχείων, από έρευνες που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ και άλλοι οικονομικοί φορείς, δείχνουν ότι η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετικά βήματα ανάκαμψης.

  • Άνοδο 1,5% σημείωσε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο εφέτος, το μεγαλύτερο ποσοστό στα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας τις βάσεις για επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη το 2017.
  • Αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο κατά 1,7% το Σεπτέμβριο.
  • Οριακή αύξηση 0,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Σεπτέμβριο φέτος, ενώ η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε 2,2%.

Επίσης όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, είχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών παρά το εμπάργκο με την Ρωσία.

  • Αύξηση16,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Αύγουστο.
  • Μείωση της ανεργίας από 26,5% το 2014 σε 23,2% το 2016

Ακόμα, η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοινώσεις της παραθέτει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία όπως:

  • Αύξηση κατά 1,13 δισ. ευρώ των καταθέσεων τον Οκτώβριο.
  • Ένα δισ. ευρώ πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Σεπτέμβριο.
  • 6,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016 έναντι στόχου για 3,5δις ευρώ.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα θετικό κλίμα ώστε να καταφέρουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι.

Ο Νίκος Σκορίνης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
Ο Νίκος Σκορίνης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Φαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει σε σκληρά μέτρα, 5.000 ευρώ αφορολόγητο και νέες περικοπές στις συντάξεις. Διαμηνύετε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα κάνετε δεκτά τα μέτρα του ταμείου. Η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα οπωσδήποτε. Μήπως κ. Σκορίνη προχωρήσουμε πάλι σε έναν επώδυνο συμβιβασμό;

Η κυβέρνηση, μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και με πολύ δυσμενείς στο διεθνές περιβάλλον συσχετισμούς, τους οποίους, ωστόσο, προσπαθεί και έχει αρχίσει να αντιστρέφει, δίνει σημαντικά δείγματα γραφής, με πολιτικές που αφήνουν ευκρινές αποτύπωμα σε σχέση με τους στρατηγικούς της στόχους.

Η δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 2.500.00 ανασφάλιστους συμπολίτες μας, η επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το νέο ΕΣΡ που καλείται να βάλει τάξη στην ανομία των ΜΜΕ μετά από 27 έτη. Η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων, τα προγράμματα παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επιχειρούμενη αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού, η κατάργηση των εργολάβων καθαριότητας, φύλαξης κλπ, βάζουν τέλος σε μικροκομματικούς και πελατειακούς χειρισμούς. Η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει με την επιμονή και την προσήλωσή της, στην προστασία των μικρομεσαίων στρωμάτων, προστασία των κυρίων συντάξεων και ένα μεγάλο κομμάτι των επικουρικών συντάξεων, μη εφαρμόζοντας τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν θεσμοθετήσει το 2012.

Η ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης, το λυτρωτικό κλείσιμο πάνω από 100 χιλ. αδρανών επιχειρήσεων, το κοινωνικό εισόδημα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, η εθνική σύνταξη, είναι ενδεικτικά μιας προοδευτικής και με ριζοσπαστικό προσανατολισμό πολιτικής που βαδίζει πέρα από την συμφωνία του Ιουλίου.
Συνεπώς παρά τις ακραίες επιδιώξεις ορισμένων, εκτός και εντός της χώρας, προχωράμε. Η κυβέρνηση αγωνίζεται την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση και ιδίως το κόμμα της ΝΔ υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Τέλος, και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχητικές εξελίξεις στο διεθνές κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, με τη δυναμική επανεμφάνιση της φασιστικής ακροδεξιάς, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να αναζητά τις συμμαχίες εκείνες που θα περιφρουρήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά κεκτημένα. και οι οποίες θα αποτελέσουν αποτελεσματικό μοχλό για τον τερματισμό της διαλυτικής λιτότητας και την απόκρουση της μισαλλοδοξίας.

Η επάνοδος μιας νεοφιλελεύθερης, αντιλαϊκής και αυταρχικής κυβέρνησης υπό τον κ. Μητσοτάκη, (που κάποιοι εξωτερικοί και εγχώριοι κύκλοι συμφερόντων επιθυμούν), θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλες τις κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες.

Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία σας έδειχνε στο 16% με τη ΝΔ να προηγείται με Double Score. Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; Θεωρείτε ότι μπορεί να ανακάμψει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι στη ΝΔ μιλάνε για αυτοδυναμία; Στο ΠΑΣΟΚ από την άλλη λένε ότι διεκδικούν τη 2η θέση στις εκλογές

Ας δούμε τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις στο δημοψήφισμα του Ιουλίου το 2015, τι έδειχναν στις ευρωεκλογές του 2014, στις εθνικές εκλογές το 2015 καθώς και σε αυτές του Σεπτεμβρίου του ΄16. Ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που τελικά αποφάσισε ο ελληνικός λαός. Δεν είναι δυνατόν τα τελευταία χρόνια σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις να πέφτουν έξω με σημαντικές αποκλείσεις, αυτό κάτι δείχνει.

Ανέξοδες σαχλαμάρες, μακριά από εκλογικές διαδικασίες, αφού δεν μπορούν να επαληθευτούν.

Ότι ο κόσμος δεν περνά καλά, εμείς πολύ καλά το γνωρίζουμε. Κρατά θέση αναμονής, περιμένοντας τα πεπραγμένα μας εν ευθέτω χρόνο. Στη ΝΔ , όμως, δεν επιστρέφει.

Φωνάζουν αυτοί που έφεραν τη χώρα στο βούρκο, οι φαρισαίοι και οι επί πολλά χρόνια πολιτικοί απατεώνες , μέρος των οποίων εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα και που η δικαιοσύνη ερευνά. Κάνουν τις μωρές και αθώες παρθένες και εξαγγέλλουν νέα σύμφωνα απάτης. Να σας πω την αλήθεια, διόλου δεν με φοβίζουν οι σαλτιμπάγκοι της πολιτικής. Τα πολιτικά τζάκια που τα ακολουθούν τα μύρια σκάνδαλα . Η Νέα Δημοκρατία μοιάζει απρόθυμη να απαγκιστρωθεί από τα δεσμά της σκληρής νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας που εναγκαλίζεται με την ακροδεξιά και που μέσω άναρχων κραυγών, προσπαθεί να κρύψει ότι η πραγματική της αντιπρόταση, ισοδυναμεί με περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, ιδιωτική ασφάλιση και απολύσεις. Εν τέλει, μια συνταγή νέας ύφεσης.

Εμείς πρέπει να ανεβάσουμε στροφές και θα το κάνουμε.
Ας ανησυχούν πολύ λοιπόν.

Στην πολιτική, όταν μιλάς στους πολίτες με ειλικρίνεια, όταν τους σέβεσαι, όταν δεν εξυπηρετείς τα συμφέροντα των λίγων και της διαπλοκής τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Ασφαλώς και θεωρώ ότι μπορεί να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας τελειώνουν. Το 2017 θα είναι η αρχή μίας νέας πορείας της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν θα λυθούν όλα σε έναν χρόνο, αλλά ξεκινάμε!
Όσον αφορά τα λεγόμενα της ΝΔ για αυτοδυναμία και του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, τα πολιτικά όνειρα στοιχίζουν ακριβά. Και τα δύο αυτά κόμματα παρουσιάζουν κρίση ταυτότητας. Μένουν, ακόμα, σχετικά όρθια , αναμένοντας την αριστερή παρένθεση, δίνοντας όσα διαθέτουν γι’ αυτήν.
Μετά την δεύτερη αξιολόγηση θα βρεθούν σε πολιτικό κενό. Να το θυμηθείτε!

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος υποστηρίζει πως ο Φιντέλ Κάστρο ήταν δικτάτορας. Τι απαντάτε; Επαναστάτης ή Δικτάτορας;

Ανάλογα την όχθη που επιλέγει ο καθένας, κρίνει…
Επανάσταση σίγουρα έκανε! Αν έμεινε επαναστάτης, καλύτερα απ’ όλους γνωρίζει ο κουβανικός λαός. Όμως, τόσο κλάμα, από τόσους πολλούς ;! Για την απάνθρωπη απομόνωση δεκαετιών που επέβαλαν τα «γεράκια» του ιμπεριαλισμού, κουβέντα; Τις συνθήκες που κυβέρνησε ο Φιντέλ τις εξετάζουμε; Εύκολα συμπεράσματα , φέρνουν αβάσταχτη ελαφρότητα . Ο Ιστορικός χρόνος, θα κρίνει κάποια στιγμή με ασφάλεια.
Οι δικτάτορες δεν γράφουν ιστορία. Την αμαυρώνουν.
Ο Τσε και ο Φιντέλ γράψανε… εμπνέουν!


Σχόλια