Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος την ομιλία Ομπάμα

Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος την ομιλία Ομπάμα

Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, συγκέντρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα «βλέμματα» του διεθνούς Τύπου στη χώρα, ο οποίος παρακολούθησε, μετέδωσε, σχολίασε και «μετέφρασε» κάθε λέξη του Αμερικανού προέδρου επί ελληνικού εδάφους, μεταφέροντας τα μηνύματά του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, στην ομιλία του ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα έχει προσφέρει, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι εδώ «γεννήθηκε η λέξη δημοκρατία και το κράτος», ενώ έκανε αναφορές στο προσφυγικό, αλλά και στο θέμα του χρέους.

«Η ομιλία Ομπάμα ήταν ένας παιάνας προς τη Δημοκρατία»

«Ο Ομπάμα, με την επίσκεψή του στην Ακρόπολη και την ομιλία του, ήταν ένας παιάνας προς τη Δημοκρατία, στη γενέτειρά της. Η ομιλία του ήταν ένας συμβολικός δεσμός για τη Δημοκρατία από τα αρχαία χρόνια μέχρι το παρόν», αναφέρει το αμερικανικό edition.cnn.com.

Ο συντάκτης του άρθρου, Kevin Liptak, αναφέρει εκτενώς τα όσα είπε ο πρόεδρος Ομπάμα για τη Δημοκρατία, ενώ στέκεται και στις αναφορές του Ομπάμα στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στην στήριξη του Πλανητάρχη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Τι λένε τα γαλλικά ΜΜΕ

Πολλά είναι και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται μέσω των ηλεκτρονικών τους σελίδων, στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

Nouvel Observateur: Ομιλία – πολιτική παρακαταθήκη του Ομπάμα

Στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ακρόπολη, πριν την ομιλία του «με τη μορφή πολιτικής παρακαταθήκης», αναφέρεται το περιοδικό Nouvel Observateur.

Στην Αθήνα, «για μια τελευταία πνοή έμπνευσης, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα την Ακρόπολη, αλλάζοντας το κοστούμι για ένα σακάκι και γυαλιά ηλίου», γράφει το περιοδικό.

«Ο πασίγνωστος Βράχος με θέα την Αθήνα, που ‘’πολιορκείται’’ κάθε χρόνο από τα εκατομμύρια των τουριστών, ήταν για τη σημερινή περίσταση ερημικός, με μόνη την παρουσία της συνοδείας του προέδρου. Η επίσκεψη της Ακρόπολης έγινε πριν παρουσιάσει, με τη μορφή πολιτικής παρακαταθήκης, το όραμα του για την Δημοκρατία, στην εποχή της ανόδου του λαϊκισμού σε όλον τον κόσμο», γράφει το περιοδικό.

Για την εκφώνηση μιας, από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του ως πρόεδρος, ο Μ. Ομπάμα επέλεξε το λίκνο της Δημοκρατίας, που όπως ο ίδιος είπε «είναι πηγή των ιδεωδών και των αξιών που συνέβαλαν στο κτίσιμο της Αμερικής».

Paris Match: Αναφορές Ομπάμα για την άνοδο του λαϊκισμού

«Στην Αθήνα, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού», τιτλοφορεί το περιοδικό Paris Match το άρθρο του για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα.

«Την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε την Ακρόπολη, πριν από την ομιλία – παρακαταθήκη για την Δημοκρατία», σημειώνει το περιοδικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μπρος στην ανάπτυξη μιας λαϊκιστικής ρητορικής, δεξιά και αριστερά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος σκοπεύει να ασχοληθεί με τα συναισθήματα στέρησης και απογοήτευσης που την τρέφουν και καλεί στο να μην υποκύψουμε σε έναν ‘’άψυχο καπιταλισμό’’».

«Η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και τα κοινωνικά μίντια, έχουν αναστατώσει τη ζωή μας (…) οι άνθρωποι αναρωτιόνται για την εθνική τους ταυτότητα και τη θέση τους στον κόσμο», φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.

L’ Express: Προειδοποίηση Ομπάμα κατά του εθνικισμού

«Από την Ελλάδα ο Ομπάμα προειδοποιεί την Ευρώπη κατά των εθνικισμών» σημειώνει το περιοδικό L’ Express.

Στο δημοσίευμα τονίζονται τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε σχέση με την Ελλάδα και τη Δημοκρατία, καθώς και το ότι η χώρα έδωσε το παράδειγμα στην κρίση του προσφυγικού, όταν ένα εκατομμύριο άτομα, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, κατέκλυσαν το έδαφος της από το 2015, και περισσότεροι από 60.000 παραμένουν ακόμη.

«Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον ελληνικό λαό, ο οποίος επέδειξε μια εξαιρετική συμπόνια», σημειώνει το περιοδικό μεταφέροντας αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Ομπάμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά και στα επεισόδια που έλαβαν χώρα την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα.

Les echos: Καθησυχαστικός ο Ομπάμα για τις προθέσεις Τραμπ

«Ο Ομπάμα επιχειρεί να καθησυχάσει τους εταίρους του σχετικά με τις προθέσεις του μελλοντικού Αμερικανού προέδρου» τονίζει η οικονομική Les echos.

«Από μόνη της η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει την ευημερία», φέρεται να δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος. Ακόμα και αν η ανάπτυξη μοιάζει να επιστρέφει, η χώρα υποχρεώνεται σε σημαντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού που φρενάρουν την ανάκαμψη.

«Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους οι ΗΠΑ, εδώ και καιρό ζητούν μια σημαντική ελάφρυνση, μια επιλογή που κρίνεται απαραίτητη από το ΔΝΤ, η οποία όμως προσκρούει στην άρνηση των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γερμανίας, η οποία αρνείται να κάνει παραχωρήσεις, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται περίπλοκες για τη Γερμανίδα Καγκελάριο», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Bild: Η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα

«Η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους, και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με την Μέρκελ. Το βράδυ όμως κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο», σημειώνει η γερμανική Βild, αναφερόμενη στις δηλώσεις – «απάντηση» στον Αμερικανό πρόεδρο από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει! Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθήνας: Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνια θα βρίσκεται ξανά στο τέλος, διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα», φέρεται να είπε στην εφημερίδα έμπιστος της Γερμανίδας καγκελαρίου.Σχόλια