Πώς σχολιάζει το Μαξίμου τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις για ΔΝΤ & ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό

Πώς σχολιάζει το Μαξίμου τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις για ΔΝΤ & ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό

Ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις στο γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI.

Με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνητικές πηγές ερμηνεύουν τις δηλώσεις του κ. Ντομπρόβσκις, ότι η τελική απόφαση για την τακτοποίηση του ελληνικού χρέους ανήκει στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει θέσει τη βιωσιμότητα του χρέους ως προϋπόθεση προκειμένου να συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ακόμη σχετικά με το ίδιο θέμα, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν μεν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά δεν μπορούν να το υποχρεώσουν να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα ,και προσέθεσε πως η απόφαση για συμμετοχή στο Μνημόνιο ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Παράλληλα, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε ανοιχτός και στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ειδικότερα ότι «είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές» και ότι «μέσα από τα απαραίτητα μοντέλα θα αξιολογήσουμε την οικονομική επίπτωση διάφορων σεναρίων-μεταρρυθμίσεων και θα συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση». Επεσήμανε πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετες προϋποθέσεις και δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία «έχουν αρνηθεί να στηρίξουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις».

«Αντί γι’ αυτό, προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», καταλήγουν οι πηγές του Μαξίμου.Σχόλια