Πόσο κοστίζει το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων

Πόσο κοστίζει το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων

Εάν πέρυσι τέτοια εποχή οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, ύστερα από έναν χρόνο σταματούν οριστικά, σύμφωνα με όσα ανέφεραν την Τετάρτη οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων.

– Η πώληση του 35,477% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και το οποίο είχε μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Tα έσοδα από την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου θα κατευθύνονταν στο ταμείο για τη μείωση του δημόσιου χρέους και το ποσό που θα συγκεντρωνόταν εξαρτάται και από την τρέχουσα αποτίμηση των ΕΛΠΕ στο χρηματιστήριο των οποίων σήμερα η κεφαλαιοποίηση ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

– Η αποκρατικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ που αρχικά προβλεπόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Ουσιαστικά, στόχος ήταν να παραχωρηθεί σε ιδιώτη η διαχείριση των δικτύων μεταφοράς της ΔΕΗ με στόχο την άντληση εσόδων ύψους 600 εκατ. ευρώ.

– Η πώληση της μικρής ΔΕΗ, της εταιρείας που θα δημιουργούνταν με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης. Το ελάχιστο τίμημα, βάσει παλαιότερης αποτίμησης, της ειδικής αυτής εταιρείας διαμορφωνόταν στο 1,5 δισ. ευρώ.

– Η παραχώρηση για 40 χρόνια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για τα οποία το Δημόσιο θα εισέπραττε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ. Η κοινοπραξία Fraport-Slentel δεσμευόταν βάσει της σύμβασης να πληρώνει ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, όπως και επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ την πρώτη τετραετία και 1,4 δισ. ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

– Η παραχώρηση στη Lamda Development του έργου της αξιοποίησης της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό που θα πραγματοποιούνταν έναντι τιμήματος 915 εκατ. ευρώ. Μέσω της ανάπλασης του Ελληνικού υπολογίζεται ότι θα αποδεσμευθούν σε βάθος χρόνου κεφάλαια της τάξεως των 8 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 35.000 θέσεις εργασίας.

Δεδομένου ότι μέσω των παραπάνω ιδιωτικοποιήσεων υπολογιζόταν ότι το Δημόσιο θα εισέπραττε βραχυπρόθεσμα περίπου 5 δις ευρώ, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι από πού θα προέλθει η εναλλακτική πηγή εσόδων. Πάντως, για την ώρα, στην κυβέρνηση παραπέμπουν στις προσεχείς προγραμματικές δηλώσεις.Σχόλια