Ποτάμι: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Ποτάμι: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, διαπιστώνει το Ποτάμι, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για «αναποφασιστικότητα», καθώς, όπως αναφέρει ανακοίνωσή του κόμματος «τα «πήγαινε-έλα” της κυβέρνησης» έχουν δημιουργήσει εστίες συγκρούσεων και διχασμού των τοπικών κοινωνιών.

Το Ποτάμι υπογραμμίζει πως η Ελλάδα «δεν μπορεί να είναι ο τόπος προορισμού των μεταναστών όλου του κόσμου», και ζητά από την κυβέρνηση να εξετάσει τις 10 προτάσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα από το κόμμα, μεταξύ των οποίων είναι:

-Η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε μέσα από το διάλογο να ξεπεραστούν προβλήματα.

– Ο ορισμός Εθνικού Συντονιστή υπαγόμενου απευθείας στον πρωθυπουργό που θα έχει υπό την ευθύνη του όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση του ζητήματος.

-Η ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και τη διάσωση των προσφύγων. Εν ανάγκη εμπλοκή των ναυτικών δυνάμεων της χώρας ως αποτρεπτικού παράγοντα. Άμεση ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον πλωτά μέσα από την ΕΕ.

-Η κατασκευή παράλληλα με τα hotspots στα νησιά και πλωτών hotspots, με δέσμευση της κυβέρνησης προς τις τοπικές αρχές για τη δυναμικότητα του κάθε hotspot και τον σύντομο χρόνο παραμονής των προσφύγων. Καταγραφή των προσφύγων από τα ελληνικά hotspots εντός 48 ωρών.

-Η άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων. Αν η Τουρκία δηλώσει αδυναμία, να ενισχυθεί με ευρωπαϊκές δυνάμεις περιπολιών στα παράλιά της κι όχι στη θάλασσα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα ναυάγια και τους πνιγμούς.

«Ύψιστη υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των προσφύγων που καταφεύγουν στη χώρα μας και παράλληλα να προσφέρουμε ασφάλεια στους πολίτες, ειδικά στα σύνορα και στα νησιά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση», καταλήγει το Ποτάμι.Σχόλια