Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζουν τη στάση του πρωθυπουργού

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζουν τη στάση του πρωθυπουργού

Να αποσαφηνίσει επιτέλους τις προθέσεις του και να πάψει να κρατάει τη χώρα σε μια καταστροφική αβεβαιότητα κάλεσαν χθες τον πρωθυπουργό τόσο το Ποτάμι, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Στ. Θεοδωράκης, μάλιστα, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, καλώντας τον κ. Τσίπρα «να πάψει επιτέλους να παίζει με τα νεύρα των Ελλήνων» και να συνειδητοποιήσει ότι «όσοι παράγουν και δημιουργούν θέλουν απλά να επιστρέψουν στις δουλειές τους που έχουν κηρύξει στάση εργασιών». Περιγράφοντας δε ως πρωτοφανή την αδυναμία του κ. Τσίπρα να λαμβάνει αποφάσεις, επικαλέστηκε τον τρόπο που έκανε τη διαπραγμάτευση, το πώς αντιμετώπισε το μεταναστευτικό, το πώς έχει εγκλωβίσει και σήμερα τη χώρα μεταξύ ψήφου εμπιστοσύνης και εκλογών. «Εξουθενώνει τους Ελληνες, την αγορά, την κοινωνία και, στο τέλος, ηχεί ως ανακούφιση όποια απόφαση κι αν πάρει», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, θέλοντας να καταδείξει πόσο ανεύθυνη ειναι η παρελκυστική τακτική του πρωθυπουργού.

«Να πάψει να μαδάει την μαργαρίτα», κάλεσε ειρωνικά τον κ. Τσίπρα και η κ. Γεννηματά. Τον χαρακτήρισε «άβουλο και εγκλωβισμένο στα εσωκομματικά του αδιέξοδα» και εξέφρασε την απορία της αν συνειδητοποιεί ότι με τη στάση του μπορεί «να καταστεί μοιραίος για την Ελλάδα και το μέλλον της».

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως διεφάνη και από δηλώσεις στελεχών τους, προκρίνουν πλέον ως μόνη ενδεδειγμένη λύση τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης, η οποία να εκφράζει τη νέα πλειοψηφία της Βουλής. Πιο παραστατικά το δήλωσε χθες ο κ. Γρ. Ψαριανός (9,84). Αφού αναρωτήθηκε ρητορικά «τι ακριβώς θα προσφέρουν οι εκλογές;», προκάλεσε τον πρωθυπουργό «να εφαρμόσει επιτέλους όσα μόνος του υπέγραψε και να συγκροτήσει μια κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας», όπως την χαρακτήρισε. «Σε οποιαδήποτε κανονική ευρωπαϊκή χώρα, έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στην ίδια χρονιά, ο πρωθυπουργός θα έπαιρνε πρωτοβουλίες συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τα κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και ο κ. Γιάννης Μανιάτης. Υπενθύμισε επιπλέον ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προκρίνει ως αναγκαία αυτή τη λύση ήδη από το 2012, μαζί με τη σύσταση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Πίσω από όλες αυτές τις δηλώσεις, ωστόσο, είναι φανερό ότι κρύβεται και μια ανησυχία που διατυπώνουν κατ’ ιδίαν τις τελευταίες μέρες βουλευτές τόσο του Ποταμιού όσο και του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί πιστεύουν ότι το ανομολόγητο σχέδιο του κ. Τσίπρα είναι να μην οδηγήσει τη χώρα τώρα στις κάλπες, αλλά να το πράξει αφού διασφαλίσει τον Οκτώβριο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία θα επιχειρήσει να εμφανίσει ως προσωπική του νίκη. Και ενόψει αυτού του ενδεχομένου, εισηγούνται στον κ. Θεοδωράκη και στην κ. Γεννηματά να εντείνουν τις πιέσεις τους στον πρωθυπουργό για τη συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ως πολιτικό παραλογισμό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει στη διαπραγμάτευση του χρέους με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.Σχόλια