ΠΟΥ: Περισσότερες από 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως

ΠΟΥ: Περισσότερες από 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως

Περισσότερες από 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, η αυτοχειρία είναι πλέον η δεύτερη αιτία θανάτου για τους νέους 15 έως 29 ετών παγκοσμίως.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι για κάθε «επιτυχημένη» αυτοκτονία που καταγράφεται, πολλαπλάσιες είναι οι απόπειρες που δεν γίνονται ποτέ αντιληπτές.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι αυτοκτονίες μπορούν να αποφευχθούν, και σημειώνει ότι «η έγκαιρη διάγνωση μιας ψυχολογικής διαταραχής και η άμεση αντιμετώπισή της κυριολεκτικά σώζει ζωές».

Παράλληλα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι συχνά οι άνθρωποι που σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους, αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους ως στίγμα και κλείνονται στον εαυτό τους χωρίς να αναζητήσουν βοήθεια. Κρίνεται επομένως απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των κοινωνικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών ώστε να είναι ευκολότερο για αυτούς τους ανθρώπους να μιλήσουν για το πρόβλημά τους.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2007 γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, και όσοι σκέφτονται να αυτοκτονήσουν ή ανησυχούν για κάποιον δικό τους άνθρωπο μπορούν να καλούν στο 1018, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.Σχόλια